• DOLAR 34.66
  • EURO 36.38
  • ALTIN 2933.56
  • ...
Şeker pancarı üreticileri: Pancarın alım fiyatı en az 2 bin TL olmalı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Giderlerinin yüksek olduğunu söyleyen çiftçiler, pancarın alım fiyatının en az 2 bin TL olması gerektiğini belirtti.

Tarım ve Orman Bakanlığının şeker pancarı alım fiyatlarına yönelik herhangi bir açıklama yapmaması üreticiyi kaygılandırıyor.

Şeker pancarında hasadın başlamasıyla birlikte Elazığlı, pancar üreticileri ürünlerini teslim etmeye başladı.

Su, elektrik, akaryakıt, işçi ve söküm maaliyetlerinden dolayı giderlerinin arttığını ifade eden pancar üreticileri, pancarın alımına yönelik fiyatın en az 2 bin TL olması gerektiğini kaydetti.

"Böyle giderse önümüzdeki yıllarda şeker pancarı ekiminde düşüş yaşanır"

Muhammet Tokiz

Maaliyetlerin arttığını ve çiftçinin zor durumda olduğunu belirten pancar üreticisi Muhammet Tokiz, "Çiftçinin ektiği ürün hiçbir zaman para etmiyor. Çiftçinin pancar sezonu başladı fiyat yok ortada. Randevu sistemine geçilecek diyorlar. Randevu sistemi de günde bir araba ve makineci uzaktan geliyor. Çiftçi bunu kepçeyle yükleyecek bu da iki defa maaliyet olacak. Maaliyetler çiftçinin sırtına çok ağır geliyor. Böyle giderse önümüzdeki yıllarda şeker pancarı ekiminde düşüş yaşanır. Fiyatlar her yıl pancar alımından önce açıklanıyordu bu sene hala belli değil. Şeker pancarının tonu için bu yıl bin 800 – 2 bin arası söyleniyor, bu fiyat aralığı çiftçiyi kurtarmaz. Girdi maaliyetlerimiz çok yüksek. Çiftçinin beklentisi pancarının tonu için 2 bin – 2 bin 500 arasında. Verilen destekler yetersiz. Avanslar yatıyor, onlar da kotaya göre yatıyor. Avanslar giderleri karşılamıyor. Geçen yıl 18 liraya aldığımız mazot bu yıl 42 lira. Geçen yıl 700 lira olan söküm fiyatları bu yıl bin 400 lira." şeklinde konuştu. 

Tahir Sevinç, "Kendi tarlalarımızda üretiyoruz. 150 – 200 dönüm arası üretim yapıyorum. Bu sene verim güzel. Bir tek pancarın alım fiyatının açıklanmasını bekliyoruz." dedi.

Tahir Sevinç

Artan maaliyetlere rağmen çiftçinin yine de kâr ettiğini aktaran Nurettin Güngör, "Pancar alım fiyatları 2 bin TL olursa güzel olur. Ekilen pancarın yüzde 50’si giderdir. Yüzde 50’si çiftçiye kalıyor. Sorduğunuz zaman herkes kazanamadığını söylüyor. Hepsi de yalan, çalışan her zaman kazanır. Geçen sene pancarın alımı ton başına bin 400 liraydı. Bu sene 2 bin lira olmasını bekliyoruz. Maaliyetler yüksek ama devlet karşılığını veriyor." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir