B12 eksikliği sinir sisteminizi etkiliyor!
Uzmanlar, zamanında önlem alınmadığı takdirde nörolojik ve zihinsel problemlere neden olabilen B12 vitamin eksikliğine karşı önlem almak önem taşıdığını belirtiyor.
Nöroşirurji Uzmanı Op. Dr. Kerem Bıkmaz konuyla ile ilgili şu bilgileri verdi:
"Gebelik ve emzirme döneminde B12 ihtiyacı artmaktadır. B12 eksikliği kendisini zaman içinde gösterir eksikliği hemen görülmez bu nedenle rutin kontrollerde baktırmanızı ve önemsemenizi öneririm.
B12 eksikliğinde kan homosistein düzeylerinde yükselme olmaktadır. Homosisteinin yüksek olması ise kalp hastalıkları için önemli risk faktörüdür. Kalp damar hastaları için önemi daha da artıyor.
B12'nin vücuttaki işlevleri
B12 vitamini sinir tahribatını önler, hücre oluşumunu sağlar, sinir uçlarının normal gelişimini kolaylaştırır, hafızanın güçlenmesine ve öğrenmeye yardım eder ayrıca enerji metabolizmasında ve sinir sisteminde önemli fonksiyonları vardır. Eksikliğinde kol ve bacaklarda uyuşma, duyu azalması, ruhsal bunalım ve kasılmalar görülmektedir.
Besinlerde B12 dağılımı
Besinleri pişirme süresinin uzaması ve derecesinin yükselmesi, B12 vitamininin kaybını artırır. Özellikle sadece bitkisel kaynaklı besin tüketenlerde, besinlerin saklanması ve pişirilmesindeki aksaklıklarda vitamin kaybı çok olmaktadır o nedenle vejeteryanlar dikkat B12’nizin eksik olması muhtemel… Bu vitamin sadece hayvansal kaynaklı besinlerde bulunmaktadır. B12 Vitamininin En Çok bulunduğu besinler Et, süt, peynir, yumurta ve balıktır. B12 vitamini bitkisel besinlerde bulunmaz. "(İLKHA)