• DOLAR 32.47
  • EURO 34.724
  • ALTIN 2434.753
  • ...
"HSYK ile yargı siyasalaştırıldı"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN - Yeni Adli Yıl'ın açılışı için düzenlenen törende konuşan Mersin Barosu Başkanı Antmen, yargı sistemine yönelik dikkat çekici eleştirilerde bulundu.

Yeni Adli Yıl'ın açılışı için Mersin Barosu Başkanlığı tarafından Cumhuriyet Meydanı'nda resmi tören düzenlendi. Törene Baro Başkanı Avukat Alpay Antmen ve Tabip Odası Başkanı Dr. Galip Kırıcı ile çeşitli meslek odaları ve STK'ların temsilcileri katıldı.

Yargı sistemini eleştiren Antmen, her şeye rağmen hukuka güvendiklerini belirtti. Antmen, 12 Eylül Anayasası ile kaldırılan hakim bağımsızlığı yetmiyormuş gibi eski HSYK' ya yapılan eleştirilerin aşılarak 2010 yılındaki Anayasa değişikliği sonrasında yeni HSYK ile bir de yargının açıkça siyasallaştığını iddia etti.

Siyasi iktidarlara boyun eğen yargıdan adil karar beklemenin hayal olduğunu ifade eden Antmen konuşmasına şu ifadelerle devam etti: "Unutmayınız; hukuksuzluklar karşısında sessiz kalmak, yapılan ve yapılmak istenen bu yanlışlara ortak olmak demektir.
Bilinmelidir ki, avukatın yargısal faaliyetteki rolü ve önemi, avukatlık mesleğinin bir kamu hizmeti ve görevi olduğunun açık ve kesin, her türlü şüpheden uzak delilidir. Avukatların olmadığı yargılama faaliyeti ortaçağda kalan engizisyon mahkemeleridir ve tiyatrodan başka bir anlam ifade etmemektedir. Ancak, hiç kimse heveslenmesin yargının kurucu üç unsurundan biri olan avukatlık mesleği ve avukatları susturmak ve sindirmek olanaklı değildir."

Evrensel hukuk mücadelelerine devam edeceklerini belirten Antmen, "Avukatlar, Mersin Barosu ve tüm barolar olarak yeni adli yılda mesleğimiz üzerine kondurulmaya çalışılan ya da çalışılacak kara bulutları engellemek yanında; hukukun üstünlüğü, adaletin herkes için daha kolay ulaşılabilir olması, adaletin süratle tecelli etmesi, tam bağımsız yargı, adli yargılanma hakkı, sınırsız savunma hakkı ve evrensel hukuk normlarının geçerli olması mücadelesinden yılmayacağız." dedi. (Osman Öksüz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir