• DOLAR 34.564
  • EURO 36.234
  • ALTIN 2962.49
  • ...

Batman'da mısırın hasadıyla birlikte biçerdöverlerle biçilen mısırın atıkları da geri dönüştürülüyor. Kent merkezinde ve köylerde maddi durumu düşük olan aileler, hasadı yapılan tarlalara giderek mısır saplarını toplayıp kışlık yakacak için kullanıyor.

Odun ve kömür fiyatlarının çok yüksek olmasından dolayı alamadıklarını belirten aileler, topladıkları mısır koçanlarını çuvallara doldurup evlerine götürüyor. Topladıkları mısır sapını mangal kömürü, sobada ve tandırda yakacak olarak kullandıklarını ifade ettiler.

"Odun fiyatları çok pahalı"

Nihat Çetin

Maddi durumu iyi olmadıkları için kış aylarında sobada yakacak olarak mısır koçanı toplamaya geldiklerini söyleyen Nihat Çetin, "Mısır hasadından sonra kış hazırlığı için mısır koçanı topluyoruz. Sobalı evde kaldığımız için eşim ve çocuklarımla beraber sabah saat 08.00'den öğleden sonra saat 14.00'e kadar topladığımız mısır koçanlarını alıp eve gideceğiz. Şu anda topladığımız mısır koçanlarını kışın sobada yakmak için topluyoruz. Sobada çok güzel yanıyorlar. Odunun tonu 3 bin lira ve üzerinden bahsediyorlar. Odun çok pahalı olduğu için alamadığımızdan mısır koçanlarını topluyoruz. Mısır koçanı toplanması 1 hafta 10 güne kadar sürüyor. Buraya Batman merkezde kalıp maddi durumu iyi olmayan aileler gelip mısır koçanı topluyorlar." ifadelerini kullandı.

"Odun sobasında yakmak için toplamaya geldik"

Halil Arslan

Eşi ve çocuklarıyla mısır koçanı toplamaya geldiklerini belirten Halil Arslan, "Hasadı yapılan mısır tarlasına geldik. Buraya mısır koçanlarını odun sobasında yakmak için toplamaya geldik. Her sene mısır koçanlarını toplamaya geliyoruz. Bu koçanlar hem tandırda hem sobada hem mangalda hemen hemen her şeyde yakabiliyorsunuz. Buraya eşim ve çocuklarımla beraber gelip 5-10 tane torbamızı doldurduktan sonra gideceğiz." şeklinde konuştu.

"Mısır koçanları bitene kadar topluyoruz"

Hacire Arslan

Evlerinde doğal gaz olmadığını ve elektriğin de çok pahalı olmasından dolayı kış aylarında ısınmak için mısır koçanı toplamaya geldiklerini ifade eden Hacire Arslan, "Elektrik pahalı olduğu için kullanamıyoruz. Doğal gazımız da yok. Soba ve tandırda yakmak için mısır koçanlarını topluyoruz. Kalabalık bir aile ve yükümüz ağır olduğu için her sene buraya geliyoruz. Bu sene odunun tonu 3-4 bin lira ve çok pahalı olduğu için alamıyoruz. Mısır koçanları bitene kadar topluyoruz." dedi.

Peyruze Şen

Peyruze Şen ise mısır koçanlarının tandırda çok güzel yandığını ve topladığı mısır koçanlarıyla tandırını yakıp ekmek yaptığını söyledi.

"Evimize doğal gaz çekemiyoruz"

Behiye Şen

Odun-kömür almaya maddi imkanları elvermediği için mısır koçanı toplamaya geldiklerini belirten Behiye Şen ise, "Maddi durumumuz iyi olmadığı için kışın soba için ve tandırda ekmek yapmak için mısır koçanı toplamaya geldik. Maddi gücümüz olmadığı için evimize doğal gaz çekemiyoruz. Eşim çalışmıyor. Mısır koçanlarını mangal, soba ve tandırda yakmak için topluyoruz. Odun olmadığı için buraya mecburen geliyoruz." diye konuştu. (İLKHA)