• DOLAR 34.261
  • EURO 37.399
  • ALTIN 2919.533
  • ...
Midyat`ta kuru üzüm mevsimi başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN - Midyat`ın doğal kaynaklarından biri ve insanın sağlığına büyük katkı sunan Midyat`ın meşhur kuru üzümünün yapım çalışmalarına başlandı.

Midyat`ın genel kaynaklarından biri de üzümcülük olduğunu söyleyen Turhan Aslan, kuru üzümün yapılışı ile ilgili şu bilgileri verdi: "Midyat`ın genel kaynaklarından biri de üzümcülüktür. Kuru üzüm ve şire üzümleridir. Kuru üzümler ortalama her sene Ağustos`un sonlarında veya Eylülün başlarında üzümler bağdan toplanılır. Toplandıktan sonra, üzümleri teker teker ayıklıyoruz. Kuru üzüme yarayan güzel üzümler bir tarafa ayrılır güzel olmayanlar da ayrı bir tarafa ayrılıyor. Piyasada kuru üzüm için hazırlanan ilaç alarak bir litreye on litre su ile karıştırıyoruz. Sonra 100 dereceye kadar ısıtıyoruz. Sonra yavaş yavaş soğumaya bırakıyoruz. 15 derece sıcaklığa gelince de ayıkladığımız güzel üzümleri daldırılıp çıkarıyoruz. Sonra, daha önce hazırladığımız çul üzerine seriyoruz. Çul üzerine serdiğimiz üzümleri 15-20 gün bekledikten sonra tekrar toplayıp çöpleri içinden ayıklayıp bu sefer de güzel kuru üzümleri ayırıyoruz. Güzel olmayan kuru üzümleri de ayırıyoruz. Ve güzel olan kuru üzümleri yemeklik olarak piyasaya götürüp kilosu 2 buçuk liraya satıyoruz. Her sene yapılan işlem budur."

Turhan son olarak, "Yalnız fazla önem verip değerlendirilmiyor. Değerlendirilse daha güzel olur. Bunun için fabrikalar kurulursa, halkın da bağlara olan teşviki artar daha iyi verim alınır" dedi. (Mehmet Sait Başaran - İLKHA)

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir