• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Van'ın  "Mutfak Gurme Fuarı" kapılarını ziyaretçilere açtı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Van’da ilk kez düzenlenen "Van Mutfak Gurme Fuarı" kapılarını ziyaretçilere açtı.

Van Expo Fuar ve Kongre Merkezi’nde başlayan fuara Van’dan 27, Ankara, Diyarbakır, Hakkari, Trabzon ve Sivas gibi illerden ise 12 firma katıldı.

Coğrafi işaret tescilli ürünlerin yanı sıra, bakliyat, hububat, baharat, yağ, et ürünleri, unlu mamuller, çikolata, şekerleme ve çeşitli yemekler yer aldığı fuarın açılış törenine, Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı, Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, ünlü şef Neclan Karakaş, TAŞPAKON Genel Başkanı Öner Çulfaz, yemek uzmanı ve yazarı Sahrap Soysal, Vanlı şefler, il oda başkanları, siyasi parti ve STK temsilcileri, kamu kurum ve kuruluş yöneticileri ile vatandaşlar katıldı.

"Gastronomide birinci lige çıkacağız"

Törende konuşan Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, "Amacımız, Van Mutfak ve Gurme Fuarıyla son 20 yılda gastronominin baş döndürücü gelişmesiyle beraber Van’ın mutfağını tüm Türkiye’ye tüm dünyaya tanıtma gayretidir. Bu konuda başarılı olacağımıza inanıyorum. Çünkü Van sahip olduğu doğal ürünlerle, elde etmiş olduğu tarihsel yemeklerle dünyada da fark yaratacak bir mutfağa sahip. Fuarımıza 7 ilden misafirlerimiz var. Erzurum, Diyarbakır, Söke, Yüksekova ve Bingöl Ticaret Odaları ile diğer illerden gelen katılımcılar kendi tanıtımlarını yapacaklar. Bizim görevimiz öncelikli olarak Van mutfağının sahip olduğu zengin ve kültürel değerleri ön plana çıkarmak. Gastronomide birinci lige çıkacağız. KOSGEB ve Büyükşehir Belediyesi büyük destek sağlayarak bizleri yalnız bırakmadılar. Tüm katılımcılara teşekkürlerimi sunuyorum." dedi.

Mutfak kültürünün turizmin önemli bir parçası olduğunu söyleyen Vali Ozan Balcı, "Yöreye özgü ürünlerin yetiştirilmesi için projeler hazırlıyoruz. Van, Doğu'nun incisi konumunda. Bugün çiftçilerimize sertifikalı tohum dağıttık. İki yıldır 120 milyon liralık sertifikalı buğday, arpa, korunga ve yonca tohumu dağıtımı yapıyoruz. Bir baraj ve 5 gölet inşaat ettik. Bu da çiftçimize verdiğimiz önemi gösteriyor. Van'a has meyve ağaçlarının fidelerini dağıtacağız. Ceviz ve arıcılığı çok destekliyoruz. Hayvancılığı geliştirmek için proje hazırladık. 1900 aileye koyun verdik." ifadelerini kullandı.

Açılış töreninin ardından Vali Balcı ve protokol üyeleri stantları tek tek gezerek ürünler hakkında bilgi aldı.

Gelen ziyaretçilere yöresel ürünlerin ikram edildiği fuarda vatandaşlar onlarca çeşit doğal ve yöresel ürünleri satın alabiliyor.

Van Mutfak Gurme Fuarı Pazar gününe kadar devam edecek. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir