• DOLAR 34.305
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.218
  • ...
Darbeye Karşı Vicdan Hareketi Mısır için seferberlik başlattı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL- Darbeye Karşı Vicdan Hareketi 22 ülkeden aralarında hukukçular ile aktivistlerin de bulunduğu bir toplantı gerçekleştirdi. Mısır`daki Batı destekli darbenin konuşulduğu toplantından sonra İnsani Yardım Vakfı (İHH) Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Gülden Sönmez açıklamalarda bulundu.

Mısır`daki durumu hukuk ve insan hakları açısından değerlendirmek, darbe sonrasında yaşananları dünya gündemine taşımak ve olası yeni katliamları önlemek üzere uluslararası bir toplantı düzenlediklerini ifade eden Sönmez, Mısırlı aktivist ve hukukçuların da hazır bulunduğu uluslararası toplantıda katılımcıların gün boyunca Mısır`da yaşanan hak ihlalleri çerçevesinde hem hukuk alanında hem de sivil düzeyde atılabilecek adımları görüştüklerini belirtti.

Sönmez yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Sivil toplum temsilcilerinin katıldığı ilk oturumda; sivil düzeyde ortaya konulabilecek faaliyetler, medya alanında yapılabilecek çalışmalar ve duyarlılık arttırıcı düşünceler ortaya konuldu. Mısır halkının içinde bulunduğu koşulların dünya halkları nezdinde daha iyi duyulması, Batılı ülke ve İslam dünyası liderlerinin darbeye karşıtı net tavır alması ve cuntanın uluslararası desteğinin kesilmesi üzere yapılabilecek eylemler tartışıldı. Bu eylemler çerçevesinde büyük bir uluslararası network kurularak dünya çapında sivil sesler yükseltilecek. Cuntanın zulmü altındaki halka destek amacıyla Mısır`a uluslararası aktivistlerden oluşan gruplarca ziyaretler düzenlenmesi de alınan kararlar arasında."

Uluslararası koalisyon olarak çalışılacak
Sönmez, hukukçulardan oluşan bir diğer oturumda ise Mısır`da yaşanan ihlalleri uluslararası hukuk mercilerine taşımak üzere yapılabilecek çalışmaların konuşulduğunu ifade ederek "Bu çerçevede cunta liderlerini mahkum etmek, askeri darbeye desteğin önünü kesmek ve hak ihlallerini yargıya taşımak üzere komisyon oluşturuldu. Uluslararası hukukçulardan oluşacak bu komiteler delil toplama ve belgeleme çalışmalarının yanı sıra, Uluslararası Ceza Mahkemesi başta olmak üzere uluslararası yargı kurumlarına başvuruya kadar tüm hukuki süreçleri yürütecek. BM İnsan Hakları Konseyi`ni de harekete geçirecek olan hukukçular, Mısır`da darbe sürecinde yaşanan tüm ihlalleri belgelemek üzere geniş bir uluslararası koalisyon olarak çalışacak." dedi.

Komisyon Mısır`da cezaevlerini ziyaret edecek
Oluşturulacak bir heyetin Mısır`a giderek cezaevlerini ziyaret edeceğini ifade eden Sönmez, "Cuntanın hukuksuz yere gözaltına aldığı siyasi mahkumları ve sivilleri bulundukları cezaevlerinde ziyaret etmek, durumlarını anlamak ve vekaletlerini alarak hukuk mücadelelerini sürdürmek üzere uluslararası hukukçular heyetinin önümüzdeki haftalarda Mısır`a gitmesi de kararlaştırıldı." ifadelerini kullandı. (Erkan Yavuz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir