• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Almanya sahipsiz köpekleri asla sokaklarda bırakmıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

"Avrupa'da sahipsiz hayvanlar" başlıklı dosya haberin dördüncü bölümünde, Türkiye'de gündemden düşmeyen sahipsiz hayvanlarla ilgili Almanya'daki uygulamalar ve yasal düzenlemeler derlendi.

Almanya'da köpek sahibi olmak vergiye tabi ve devlet, köpek sahiplerinden yılda yaklaşık 400 milyon avro vergi topluyor.

Saldırgan cinsleri beslemek isteyenlerin, eğitimden geçerek ehliyet sahibi olması gerekiyor.

Alman Hayvanları Koruma Derneği yetkilisi Lea Schmitz, Almanya genelinde kendilerine bağlı 550 barınağın bulunduğunu ve kendileri gibi başka çatı kuruluşların da olduğunu söyledi.

-"Sokaklarda sahipsiz hayvan yok"

Almanya'da sahipsiz hayvan olmadığını belirten Schmitz, "Bir hayvan dışarıda tek başına bulunduğu zaman hayvan barınağına getirilir, sahibi gelene kadar tutulur, sahibi bulunmadığı takdirde yeniden sahiplendirilir ama Almanya'da sokakta sahipsiz yaşayan hayvan yok." dedi.

Schmitz, ülkedeki evcil köpek sayısının yaklaşık 10,6 milyon, kedi sayısının ise bundan çok daha fazla olduğunu dile getirerek, "Almanya'da çok sayıda hayvan barınağı ve hayvan koruma derneği var. Sokakta bulunan ya da sahibinin bakamadığı hayvanlar, bu barınaklara getiriliyor. Hayvanlara barınaklarda bakılıyor. Bazen sahipleri almaya gelmiyor, hayvanlar da veterinerler tarafından kontrol ediliyor, gerekirse bakımları yapılıyor ve yeniden sahiplendirilmeye çalışılıyor." ifadelerini kullandı.

-Köpek sahipleri, yıllık 400 milyon avro vergi ödüyor

Schmitz, Almanya'da köpek sahibi olabilmek amacıyla kayıt yaptırılması gerektiğini ve her köpek için ödenmesi gereken yıllık vergi bulunduğunu söyledi.

Vergi miktarının köpeğin cinsine göre değiştiğini belirten Schmitz, "Her eyalette vergi miktarları da değişiklik gösteriyor. Tüm Almanya'daki toplam köpek vergisi, yılda yaklaşık 400 milyon avro gibi yüksek bir rakam. Biz hayvan koruma dernekleri için bu, çok iyi bir rakam ancak bu para tamamen bize ödenmiyor, genel vergi olarak hazineye aktarılıyor." diye konuştu.

Özellikle saldırgan köpek cinsleriyle ilgili kuralların olduğunu ancak bunların daha da genişletilmesi gerektiğini savunan Schmitz, şunları kaydetti:

"Almanya'da hayvan haklarını korumak için bir kanun var, burada köpekler için de özel bir yönetmelik mevcut. Hayvanları yetiştirmek için bulunan kurallar, hayvanın cinsine göre değişiklik gösteriyor ancak fikrimce bu kanun maddelerinin kapsamı daha da genişletilmeli. Saldırgan köpek cinsleriyle ilgili geçmişte sorunlar yaşandı. O yüzden bu kanunlar yetersiz kalıyor. Saldırgan köpek cinslerine bakanların eğitim görüp ehliyet alma zorunluluğu var. Bu ehliyetin kapsamının da genişletilmesi gerekiyor. Bu ehliyetin saldırgan köpek sahiplenilmeden önce verilmesi gerekiyor. O zaman bu tür köpeklerin insanlara saldırması engellenebilir. Köpek ehliyeti almak için veteriner ya da belediyeler yönlendiriyor. Orada köpek sahibi teorik eğitim alıyor."

-"Sahipsiz köpek görüldüğü zaman polise ya da hayvan barınağına haber veriliyor"

Schmitz, dışarıda sahipsiz köpek görenlerin hemen polise ya da hayvan barınağına haber verdiklerini söyledi.

Yetkililerin sahipsiz köpekleri yakalayarak barınağa götürdüklerini belirten Schmitz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yakalanması konusunda bazen itfaiye de yardımcı olabiliyor. İlk olarak köpekteki çipe bakılıyor kayıtlı mı diye, varsa sahibi tespit ediliyor. Sahibi bulunmazsa ya da sahipsizse köpeği 6 ay barınakta tutma zorunluluğu var. Alman kanunlarına göre, köpek bir eşya gibi kabul ediliyor, 6 ay içinde sahibi çıkarsa köpeği alabiliyor. 6 ay içinde alan olmazsa köpek sahiplendirilmeye çalışılıyor."

Bu haberler de ilginizi çekebilir