• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Türkiye basınının özgürlük karnesi irdelendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
HAKKARİ - 66'ncı Yerel Gazetecilikte Meslek İçi Eğitim Semineri, üçüncü oturumunda TGC önceki Başkanı Orhan Erinç, "Gazetelerde içerik sorunları" hakkında bilgi verdi. Oturumda TGC Başkan Vekili - Hürriyet Gazetesi Yazarı Vahap Munyar, "Ekonomi Gazeteciliği", Sınır Tanımayan Gazeteciler Türkiye Temsilcisi,-TGC üyesi Erol Önderoğlu, "Basın Özgürlüğü ve Uluslararası Boyutu" konularında katılımcılarla bilgilerini paylaştı.


Orhan Erinç: içerik en önemli sorun
TGC önceki Başkanı Orhan Erinç, ilk öldürülen gazeteci Hasan Fehmi Bey'den başlayarak ülkede öldürülen 64 gazeteci olduğuna dikkat çekti. Erinç, "Bu sayı adliyeye intikal etmiş, tutanak tutulmuş ve gazetecilerin neden öldürüldüğü bilinen gazetecilerle ilgili. Bu sayı gerçek öldürülenleri yansıtmayabilir" dedi.


Gazetecilerin öldürülmesinde, tutuklanmasının, haklarında dava açılmasının altında içerik sorunlarının da yattığını aktaran Erinç, şunları söyledi;
"İçerik sorunları yüzünden birçok meslektaşımız yargılanıyor. 63 meslektaşımız şu anda tutuklu. Yayın organlarının tarafsız olması birkaç nedenle mümkün değil. Bunlardan bir tanesi, her yayın organı yayına başlarken, niye yayınlandığının, hangi konularda taraf olacağını belirtir. O nedenle önemli olan tarafsızlık değil bağımsızlıktır" dedi.


Yayın organları hakkında bilgi veren Erinç bu konuyla da ilgili şunları söyledi: "İletişim fakültelerinden hocalar yayın organlarını sınıflandırırlar. Bu sınıflandırmayı 30'a kadar çıkan öğretim üyesi tanıdıklarımız var. Bunu dörde kadar düşürebiliriz. Bunlardan birincisi fikir gazeteciliği, bulvar magazin gazeteciliği, belirli örgütlerin cemaatlerin, siyasetçilerin sözcülüğünü yapan militan gazete, dördüncüsü de bu üçünü bir arada barındırmaya çalışan çok satışlı ve kitle medyası dediğimiz yayın organları…"


TGC Başkan Vekili Vahap Munyar, konuşmasında ekonomi gazeteciliğin çerçevesini çizdi. Türkiye ekonomisindeki gelişmeleri tarihi bir süreç içinde anlatan Munyar, bu noktada ekonomi gazeteciliğin önemli bir rol üstlendiğini ve habercilerin nelere dikkat etmesi gerektiğini dile getirdi.


Basın özgürlüğü geriliyor!
Sınır Tanımayan Gazeteciler Türkiye Temsilcisi üyesi Erol Önderoğlu ise burada yaptığı konuşmada, Türkiye'de iktidarların gazetecilik mesleğini güvenlik ve asayiş algılarına daima bir tehdit olarak algıladıklarını söyledi.


Her yıl yayımladığı Dünya Basın Özgürlüğü Sıralaması'nda 2012'de 179 ülke içerisinde Türkiye'ye 154. Sırada yer aldığını hatırlatan Önderoğlu, "Türkiye, bu endekse bakacak olursak, son beş yıldır gerileme gösteriyor. Bunun temel nedeni 'Türkiye'nin, medya ve iletişim özgürlüğü ile halkın haber alma hakkına yönelik çok çeşitli ihlallerin sistematik şekilde ihlal edilen bir ülke olması' olarak gösteriliyor. Doğu ve Güneydoğu'da düşük yoğunluklu savaşın ve devamında çözümsüzlüğün çare olarak görülmesi, basın özgürlüğü gibi temel özgürlüklerin Terörle Mücadele Kanunu ve olağanüstü düzenlemelerle baltalanmasına yol açtı" diye konuştu.


Son oturumda dil yanlışları irdelendi
Seminerin son oturumunun başkanlığını Bölge Gazetesi -Yazı İşleri Müdürü - Anadolu Basın Yayın Birliği Şube Başkanı Bişar Ulutaş yürüttü.


Bu bölümde; TGC Bizim Gazete Yazarı Kerim Evren, "Dil Yanlışları" başlıklı konuşmasında dil yanlışları konusunda doğru bilinen yanlışları ve dilin kullanımında dikkat edilmesi gereken önemli hususları dile getirdi. (Murat Dalgın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir