• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Horlama ve uyku bozukluğu yaşayanlara yönelik tedavi merkezi açılıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Van Eğitim ve Araştırma Hastanesinde açılan "Uyku Bozuklukları Merkezi" horlama ve uyku bozukluğu yaşayanlara hizmet vermeye başladı.

Doğu Anadolu Bölgesinde yılda yaklaşık 3 milyon hastaya hizmet veren SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi, daha iyi ve kaliteli bir hizmet sunmak için farklı birimleri bünyesine katmayı sürdürüyor.

Bu kapsamda uyku bozuklukları yaşayan hastalara teşhis ve tedavi imkanı sağlayan Uyku Bozuklukları Merkezi hizmete açıldı.

Başta horlama, uykuda nefes tıkanması olmak üzere uykuda yürüme, uykuda bacak hareketleri, aşırı uyuma veya az uyuma gibi sorunlarla karşılaşan vatandaşlara hizmet sunulacak.

"Bölgenin uyku merkezi olacak"

Van ve çevre illerdeki vatandaşların daha iyi bir hizmet görmesi ve sevk olmadan tedavi edilebilmesi amacıyla yeni merkezleri hizmete aldıklarını dile getiren Hastane Başhekimi Doç. Dr. Remzi Sarıkaya, "Uyku Bozuklukları Merkezimizde bulunan cihazlarımız sayesinde hastalarımızı gece burada misafir ediyoruz. Hastalarımız uykudayken uyku kalitelerini ölçüyoruz. Herhangi bir uyku apnesi sendromu var mı ona bakıyoruz. Kalp hastalıklarının bile çoğunun altında bu hastalık olabiliyor. Hem bu farkındalığı arttırmak hem de bunun toplumda ve sağlık camiasında yaygınlaşmasını istiyoruz. Hizmete açtığımız bu merkezi, bölgenin uyku merkezi yapmak istiyoruz. Merkezin hizmete açılmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim." dedi.

"Bölge için büyük bir atılım"

Dr. Siahmet Atlı

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesinde hizmete başlayan Uyku Bozuklukları Merkezinin bölgenin en büyüğü olduğunu söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Siahmet Atlı, "Merkezimizde horlayan, uykuda nefesi kesilen, boğulmalarla gelenler veya uykuya daldıktan sonra anormal bozuklukları olan hastalarla ilgileniyoruz. Örneğin nedeni bilinmeyen tansiyonlarda, stres bozukluklarında, depresyonda, iş veriminin azalmasında, hatta cinsel hayatın gerilemesi gibi konularda bu hastalığı akılda tutuyoruz. Bu merkezi bölge için büyük bir atılım olarak görüyoruz." şeklinde konuştu.

"Dünya standartlarında testler yapılıyor"

Dr. Leyla Köse Leba

Uykusunun kalitesiz olduğunu düşünen hastalara bazı testler uyguladıklarını belirten Klinik Nörofizyolog Dr. Leyla Köse Leba da "Uyku bozuklukları, uyku bilimi tıbbın şimdiye kadar en az ilgi gören en az bilinen alanlarından bir tanesiydi. Günümüzde bilgi ve birikimimiz arttı dolayısıyla uyku bozukluklarını daha tanıyabilir ve tedavi edilebilir hale geldik. Hastalarımızın burada uyku kalitelerini değerlendiriyoruz. Hastaya bağlanan cihazla nefes tıkanıklığı oluyor mu, garip hareketlerde bulunuyor mu veya hasta kesintisiz bir şekilde uyuyor mu şeklinde değerlendirmeler yapıyoruz. Buradaki cihazlarımızla dünya standartlarına uygun testler yapmaktayız. Aynı anda 3 hastaya hizmet verebiliyoruz. 2 yatağımız tanı koyma amaçlı üçüncü yatağımız ise tanı koyulmuş hastaların tedavisini planlamaya yönelik. Benzer sorunları yaşayan hastalarımız göğüs uzmanları, uyku bozuklukları poliklinikleri veya nörolojiye başvurarak tedavi olabilirler." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir