• DOLAR 32.691
  • EURO 35.183
  • ALTIN 2453.798
  • ...
Binlerce kişi hayatını kaybetti binlercesi de kayıp... LİBYA’DA SEL FACİASI
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Faruk Kuzu/ Doğruhaber

Ülkenin doğusundaki Derne kentinde şiddetli yağışlar nedeniyle hayatını kaybeden bin 500'den fazla kişinin cesedinin bulunduğunu, 7 binden fazla kişinin ise kaybolduğu kaydedildi.

Hükümet yetkilileri, fırtına ve selin yaşandığı bölgeye 40 yıldan uzun süredir kaydedilen en yüksek miktar olan yaklaşık 400 milimetre yağış düştüğünü ifade ettiler.

Felaketin yaşandığı bazı kentlerde Olağanüstü hal ilan edilirken olağanüstü hal ilan edilen kentlerde sokağa çıkma yasağı getirildi. Selin ağır hasar verdiği kentlerde köprüler, yollar ve binalar ağır tahribata uğradı.

Libya'nın doğusunda meydana gelen sellerde binlerce kişi hayatını kaybederken binlerce kişinin de kayıp olduğu bildirildi. Salı günü Uluslararası Kızılhaç tarafından yapılan açıklamada kayıp sayısının 10 bin olduğu aktarıldı.

AFET SONRASI ULUSLARARASI ACİL YARDIM ÇAĞRISINDA BULUNULDU

Birleşmiş Milletler Libya İnsani Yardım Koordinatörü Georgette Gagnon da, sel felaketinde düzinelerce köy ve kasabanın ciddi şekilde etkilendiğini belirterek, “Uluslararası ortakları acil insani yardım için el ele vermeye çağırıyorum” çağrısında bulundu.

3 GÜNLÜK YAS İLAN EDİLDİ

Libya'da Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, ülkede yaşanan sel felaketinde hayatını kaybedenler için 3 günlük yas ilan edildiğini duyurdu.

Dibeybe, ülkeyi olumsuz etkileyen sellerle ilgili başkent Trablus'ta olağanüstü gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısında konuştu.

Selden etkilenenlere yardım için gerekli önlemleri almaya devam ettiklerini belirten Dibeybe, tüm yetkililere ve bakanlara doğudaki bölgelerin durumunu gözden geçirme çağrısında bulundu.

Gerekli tüm imkânların kullanılması için devlet kurum ve kuruluşlarına talimat verdiğini aktaran Dibeybe, ülkede 3 gün yas ilan edildiğini ve bayrakların yarıya çekileceğini söyledi.

MISIR, FAS'TAKİ DEPREM VE LİBYA'DAKİ SEL FELAKETİ NEDENİYLE 3 GÜNLÜK YAS İLAN ETTİ

Mısır, Fas'taki deprem ve Libya'daki sel felaketinde hayatını kaybedenler için 3 günlük yas ilan edildiğini duyurdu.

Mısır Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin bu sabah bazı ordu komutanlarıyla bir araya geldiği belirtildi.

Açıklamada, Sisi'nin, Fas'taki deprem ve Libya'daki sel felaketi nedeniyle bu ülkelere taziye dileklerinde bulunduğu kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye Libya halkının yanındadır

Libya’da meydana gelen sel felaketine ilişkin açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye, Libya halkının yanındadır. AFAD'ımızın koordinasyonunda bu sabaha karşı Bingazi'ye iniş yapmak üzere 3 uçuş organize edilmiştir." ifadesini kullandı.

Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Libya'da meydana gelen sel felaketi nedeniyle hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi. Libya halkına "geçmiş olsun" dileklerinden bulunan Erdoğan, "Türkiye, Libya halkının yanındadır. AFAD’ımızın koordinasyonunda bu sabaha karşı Bingazi’ye iniş yapmak üzere 3 uçuş organize edilmiştir.

Uçaklarımızda ilk etapta arama kurtarma ve diğer çalışmalara destek amacıyla 168 personel, 2 arama kurtarma aracı, 2 kurtarma botu; barınma ve diğer ihtiyaçların giderilmesi amacıyla da 170 çadır, 600 battaniye, 400 gıda ve hijyen kolisi, 20 jeneratör, 1000 yağmurluk, 500 çizme ve 500 el feneri bulunacaktır." bilgisini verdi.

AFAD'ın yanı sıra Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı personelinin saha çalışmalarına katılacağını bildiren Erdoğan, "Personelimizin içerisinde 65 kişiden oluşan su altı ve su üstü arama kurtarma ekibi, barınma ve insanı yardım malzemelerinin kurulum ve dağıtım çalışmalarında yer almak üzere Kızılay, UMKE ve STK mensupları yer almaktadır." açıklamasında bulundu.

AFAD Başkanı: Libya'ya yardıma hazırız

Libya'da yaşanan sel felaketine ilişkin konuşan AFAD Başkanı Okay Memiş, "Biz bu haberi alır almaz ve Libya Hükümeti'nin uluslararası insani yardım çağrısına çıkmasıyla beraber, Cumhurbaşkanlığı'mızın, İçişleri Bakanlığı'mızın talimatlarıyla beraber hemen operasyona başladık. Bu çerçevede Libya'ya 3 kargo uçağını 4'er saat arayla planladık" dedi.

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Okay Memiş, Libya'da meydana gelen sel ve su baskınları sonrasında bu ülkeye gönderilecek yardımlara ilişkin başkanlık binasında açıklamalarda bulundu.

'BU TÜR BÜYÜK AFETLERE KARŞI HAZIR DURUMDAYIZ'

AFAD'ın doğal afetlere karşı her zaman hazırlıklı olduğunu ifade eden Memiş, "11 Eylül tarihinde, Libya'da Daniel Kasırgası neticesinde sel ve su baskınları yaşandı. Biz bu haberi alır almaz ve Libya Hükümeti'nin uluslararası insani yardım çağrısına çıkmasıyla beraber, Cumhurbaşkanlığı'mızın, İçişleri Bakanlığı'mızın talimatlarıyla beraber hemen operasyona başladık. Bu çerçevede Libya'ya, 3 kargo uçağını 4'er saat arayla planladık.

İlk kargo uçağımız birazdan hareket edecek. İlk uçağımızda yaklaşık 168 arama-kurtarma personelimiz, 2 adet arama-kurtarma aracı, 4 adet kurtarma botu hazır durumda. Bunlar ilk etapta yapacağımız yardımlar. Hemen devamında 2'nci uçakla; çadır, battaniye, gıda kolisi, hijyen kolisi, jeneratör ve diğer ekipmanlar gönderilecek. 3'üncü uçakla da diğer desteklerimiz Libya'ya gönderilecek" dedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir