Tarihte bugün: 13 Eylül
13 Eylül’de dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı. Tarihte bugün hangi gelişmeler oldu? Hep birlikte bakalım;
1647: İtalyan matematikçi ve fizikçi Evangelista Torricelli (Evan-celista Toriçelli), “barometre”yi icat etti. Barometreler, hava, su veya cıva yardımıyla atmosfer basıncını ölçmek için kullanılan aletlerdir. (Barometre icat edildi)
1882: İngiltere Mısır’ı işgal etti. Bundan sonra 1922’ye kadar Mısır, İngiltere’nin sömürgesi altında kaldı. Mısır’da Arap milliyetçisi İhvan düşmanı Abdunnasır’dan; siyonist iş birlikçisi ve İhvan düşmanı Enver Sedat’tan; ingiliz uşağı, siyonistlerin müttefiği, İslam ve Müslüman düşmanı firavun Hüsnü Mübarek’ten sonra halk, ilk kez kendi cumhurbaşkanını seçme hakkına kavuştu. Ancak çağın firavunları, halkın seçtiği cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye sadece bir yıl sabredebildiler. (İngiltere Mısır’ı işgal etti)
1950: Milli Eğitim Bakanlığı valiliklere gönderdiği bir genelgeyle öğretmenlerin parti işleriyle uğraşmasını yasakladı. Daha önce tüm devlet görevlileri CHP’nin zorunlu birer üyesiydiler. (Öğretmenlerin parti işleriyle uğraşması yasaklandı)
1980: Cunta’nın elebaşı Orgeneral Kenan Evren; Anayasa’sı rafa kaldırılmış, bütün kurumları askeri vesayet altına alınmış Türkiye Cumhuriyeti’nin Devlet Başkanı oldu. (Kenan Evren Cumhurbaşkanı oldu)
2000: Milli Gençlik Vakfı’nın şubeleri, kuruluş amaçlarının dışında faaliyet gösterdikleri gerekçesiyle yurt genelinde kapatılmaya başlandı. 28 Şubat Süreci’nde İslami kesimlere yönelik hesapsız ve kanunsuz uygulamalar bütün hızıyla devam etmekteydi. (Milli Gençlik Vakfı’nın şubeleri kapatıldı)
2018: Güney Sudan'da 2013'ten beri süren ve on binlerce insanın ölümüne neden olan iç savaş, barış anlaşmasıyla son buldu. Muhalifler ve hükümetin, Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da katıldığı IGAD toplantısında barış imzaları atıldı. (Güney Sudan'daki savaş sona erdi)