• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Uzman Dr. Canbaz: Sel sonrasında, salgın hastalıklar ve birçok sağlık sorunu ortaya çıkıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mesleki ve Çevresel Solunum Rahatsızlıkları-İş Sağlığı Çalışma Grubu Küresel iklim değişikliği nedeniyle giderek artan sel baskınlarının insan sağlığı ve çevre üzerinde olumsuz etkileri üzerine açıklamada bulundu.

Açıklamayı grup adına Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Türkan Dizdar Canbaz açıklamayı yaptı.

Son yıllarda iklim değişikliği nedeniyle ülkemizde ve dünyada sıkça yaşanan sel felaketleri, salgın ve solunum hastalıklarına neden oluyor.

Yaşanan sel afetleri sonrasında birçok sağlık problemini de beraberinde getirdiğini aktaran Canbaz, "Doğal afetler arasında en çok sel ve taşkınlar nedeniyle bulaşıcı hastalık ortaya çıkar. Çünkü afet sırasında çoğunlukla su şebekeleri ve arıtma sistemleri hasar görür ve su ve kanalizasyon sistemlerinde kontaminasyon oluşur. İnsan ve hayvan artıkları içme suyuna karışarak içme suyunu kirletebilir ve bu da pek çok salgının yayılmasını kolaylaştırır." dedi.

"Sel baskınları sonrası, fiziksel ve psikolojik birçok sorun ortaya çıkabilir"

Sel ve taşkınların fiziksel ve psikolojik birçok sorunu beraberinde getirdiğini aktaran Canbaz, "Derin taşkın suyu, heyelanlar, hızlı akan suyun taşıdığı kaya parçaları ve düşen ağaçlara bağlı yaralanmalar ve boğulmalarla karşılaşmak mümkün. Suyla direkt temasa bağlı olarak şok, kalp durması, vücut ısısının normalin altına düşmesi (hipotermi) ve solunumla ilişkili hastalıklar ortaya çıkabilir. Yine kirli suyla temasa bağlı olarak yara enfeksiyonları, dermatit, konjonktivit, kulak-burun-boğaz enfeksiyonları, suyla bulaşan hastalıklar ve gastrointestinal hastalıklar görüşebilir. Bütün bunların yanı sıra fiziksel ve duygusal stres artışına bağlı olarak psikolojik bozukluklar ve kardiyovasküler sorunların artışı gibi durumlar yaşanabilir." şeklinde konuştu.

"Kanalizasyon sistemlerinin zarar görmesi, suyla bulaşan enfeksiyonları ortaya çıkarabilir"

Sel afetleri sonrasında zarar gören kanalizasyon sistemlerinin suyla bulaşan enfeksiyonlara neden olduğunu aktaran Canbaz, şunları kaydetti:

"Kanalizasyon sistemlerinin zarar görmesi, yetersiz içme suyu ve temizlik için su yetersizliği gibi nedenlerle suyla bulaşan enfeksiyonlar ortaya çıkabilir. E-Coli enfeksiyonları, kanlı dizanteri, Hepatit-A enfeksiyonu, Leptospia enfeksiyonu, hatta kunduz ateşi (giardiazis) salgınları ortaya çıkabilir. Sel taşkınları nedeniyle oluşabilecek durgun sular nedeniyle başta sivrisineklerden bulaşan sıtma olmak üzere dang humması, Japon ensefaliti ve sarı humma gibi hastalıklar artabilir. Kemirgenlerin çoğalması ve kemirgenlerin ortak yüksek zeminde insanlara yakınlığı nedeniyle kolera, tifo, leptospiroz gibi bazı hastalıkların bulaşması hızlanabilir." (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir