• DOLAR 32.623
  • EURO 35.432
  • ALTIN 2509.356
  • ...
Okullar bugün açıldı EĞİTİM BAŞLIYOR
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MERKEZİ - Yeni eğitim öğretim yılı başladı. Yaklaşık 20 milyon öğrenci ile 1,2 milyona yakın öğretmen için üç aylık yaz tatilinin ardından bugün ilk ders zili çaldı. Son ders zili en son 16 Haziran'da 19 milyondan fazla öğrencinin karne almasıyla çalmıştı. Üç aylık yaz tatilinin ardından Yaklaşık 20 milyon öğrenci için eğitim maratonu tekrar başlıyor.

Okul öncesi, ilkokul 1 ve lise 9'uncu sınıfa adım atan öğrenciler için uyum haftası 4 Eylül'de başlamıştı. Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ilk ve ortaöğretim kurumlarında diğer sınıflar için de 2023-2024 eğitim öğretim yılı ilk ders zili bugün çalacak. Ortaokul 5. sınıfa başlayacak öğrenciler ve ailelerin katılacağı rehberlik uygulamaları, 11-15 Eylül'de gerçekleştirilecek.

KAYNAK KİTAPLAR OKULLARA ULAŞTIRILDI

Öğrenciler okullarına kavuştu ve okulların büyük kısmı da hazırlıklarını tamamladı. Milli Eğitim Bakanlığı, 20 milyon 481 bin öğrenci ve 1 milyon 178 bin öğretmenin ders başı yapacağı 2023-2024 eğitim öğretim yılı hazırlıkları kapsamında, ücretsiz ders kitapları ve yardımcı kaynakları da öğrencilere ulaştırdı. Yeni eğitim-öğretim yılı, 74 bin okulda ve 744 bin derslikte başlayacak.

2023-2024 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI TAKVİMİ

Milli Eğitim Bakanlığı, 2023-2024 eğitim öğretim yılı takvimini daha önce açıklamıştı. Birinci dönem ara tatili, 13 Kasım 2023 Pazartesi başlayacak ve 17 Kasım 2023 Cuma sona erecek. Öğrenciler, ilk dönem karnelerini 19 Ocak Cuma günü alacak. Yarıyıl tatili, 22 Ocak 2024 Pazartesi başlayıp 2 Şubat 2024 Cuma tamamlanacak. İki haftalık yarıyıl tatilinin ardından 5 Şubat Pazartesi okullar yeniden açılacak. İkinci dönem ara tatili ise 8 Nisan 2024 Pazartesi ile 12 Nisan 2024 Cuma tarihleri arasında yapılacak. İlk ve orta dereceli okullar, 14 Haziran'da kapanacak ve milyonlarca öğrenci yeniden yaz tatiline çıkacak.

SINIFTA KALMA GERİ GELDİ

Bakanlık, bu yıl eğitim-öğretim süreçlerinde bir dizi değişikliğe gitti. Mevzuat düzenlemeleriyle liselerde devamsızlık koşulları yeniden düzenlendi, sınıf tekrarı yeniden uygulamaya konuldu ve açık öğretime geçişler zorlaştırıldı. Bu kapsamda açık liselere, sadece istisnai durumda olan öğrenciler kayıt olabilecek. Ayrıca liselerde öğrencilerin 50 ortalamayla sınıf geçebilmesine yönelik uygulamaya son verildi. Yıl sonu başarı puanı 50 olmak kaydıyla en fazla 1 dersten başarısız dersi bulunanlar doğrudan bir üst sınıfa geçebilecek.

Yeni ders ortalaması 50 olan öğrencilerden en fazla 3 dersten başarısız olanlar, sorumlu olarak bir üst sınıfa geçebilecek, 4 ders ve üzeri zayıfı olan öğrenciler sınıf tekrarı yapacak. Alt sınıflar da dahil toplam 6 dersten fazla başarısız dersi bulunanlar da sınıf tekrar edecek. Bu uygulama, 2023-2024 eğitim öğretim yılından itibaren kademeli olarak uygulanacak.

LİSELERDE DEVAMSIZLIK AFFI YAPILMAYACAK

Liselerde artık devamsızlık affı da yapılmayacak. Özürsüz olarak yapılan her bir devamsızlık günü için öğrenciler, 1 saat fazla sosyal sorumluluk çalışması yapacak.

KLASİK SINAVLAR YAPILACAK

Öte yandan, liselerdeki sınavlar, artık sadece yazılı yoklama şeklinde yapılacak. 6698 sayılı kanunda yer verilen, kişinin açık rızası aranmaksızın kişisel verilerinin işlenmesini mümkün kılan durumlar dışında öğrencilere ait kişisel veriler veli, vasi veya ilgili kişinin açık rızası olmaksızın işlenemeyecek.

OKULLARDA SINAV HAFTASI UYGULAMASI BAŞLIYOR

Bakanlık tarafından önceki gün ilk kez sınavlara ilişkin çatı bir yönetmelik yayımlandı. MEB Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği ile okullarda birden fazla öğretmen tarafından okutulan derslerin tüm sınavlarının ortak yazılı olarak yapılması hükmü yer aldı. Okullarda öğretmenler tarafından yapılacak yazılı sınavlarda açık uçlu ve kısa cevaplı sorular kullanılacak.

Yeni düzenleme kapsamında bu yıldan itibaren ilkokul 4. sınıflarda da yazılı sınav saati uygulaması artık yapılmayacak ve 4. sınıflarda öğrenci notları öğrenci gelişim dosyasına göre verilecek. Okullarda sınav haftası uygulaması yapılacak. Sınavların hangi tarihlerde yapılacağı öğretim yılı başında ilan edilecek.

İDEV Başkanı Muhammed Şakir:
EĞİTİM SİSTEMİ FITRATA UYGUN HALE GETİRİLMELİ

HABER MERKEZİ - İdeal Eğitim Vakfı Başkanı Muhammed Şakir, 2023-2024 eğitim öğretim yılının başlangıcı dolayısıyla gazetemize yaptığı değerlendirmede; karma eğitim sisteminden vazgeçilmesine ve eğitimin fıtrata uygun hale getirmesi çağrısında bulunarak, “Rabbim, yeni eğitim öğretim yılını bütün öğrencilerimiz, eğitimcilerimiz ve velilerimiz için hayırlara vesile kılsın. Bu eğitim, öğretim yılı her halükarda nesillerin yetiştirilmesi açısından çok önemlidir. Bu konuda hem öğrencilerimize hem eğitimcilerimize hem de ebeveynlerimize düşen vazifeler vardır. Bununla beraber eğitim öğretin döneminin, eğitim sisteminin, hususen karma eğitim sisteminin bu toplumun, bu toplumda yetişecek olan nesillerin fıtratına uygun bir hale getirilmesi bizim temennimizdir. Bu yönde adımların atılması lazım. Bu geçmiş bir mesele olmakla beraber, yetkililer bu konuda mutlaka bir adım atmak durumundalar. Sivil toplum kuruluşları olarak bizde üzerimize düşen neyse yapmaya hazırız.” dedi.

TOPLUMUN EKONOMİK DURUMU ORTADA

Şakir, okullarda velilere ek külfet çıkarılmaması noktasında yetkililerin üzerine düşen görevi yapmaları gerektiğini ifade ederek, “Öğrencilerimizin rahat bir öğrenim süreci geçirmeleri noktasında yetkililere düşen birçok görev vardır. Gerek kırtasiye gerek ulaşım gerekse de diğer imkânlar noktasından olsun. Bu konular devlet ve yetkili kurumlar üzerine düşeni hakkı ile yetine getirmeli. Toplumumuzun ekonomik durumu ortada, yetkililerin bu noktaya hassasiyetle eğilmesi, elini taşın altına kaymaları onlar için bir vazifedir.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Millî Eğitim Bakanı Tekin'den
YENİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI AÇILIŞ MESAJI

ANKARA - Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin 2023-2024 eğitim öğretim yılının başlangıcı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

“YAVRULARINIZ BİZLERE EMANETTİR”

Bakan Tekin mesajında, "Yeni bir başlangıçla okullarımızda buluşuyoruz. Uzun bir yaz tatilinin ardından ilk zil sesiyle sınıfları dolduracak öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz, büyük bir heyecanla yeni eğitim öğretim yılının kapısını aralayacak. Bütün başlangıçlar; yeni umutlar, hayaller ve yeni hedeflerin yeşermesine vesile olan güzide anlardır. Bundan dolayıdır ki her birimiz bu heyecanın ortaklarıyız. Biz büyük ve güçlü bir aileyiz. Sizlerin fedakârca yetiştirdiği yavrularınız bizlere emanettir. En kıymetlilerimiz ve yarınlarımız olan yavrularımızı sizlerle birlikte yaşama hazırlayacağız. Yeni dönemde eğitim öğretimin sorunsuz bir şekilde devam etmesi için hayata geçireceğimiz yeni uygulamalarda göstereceğiniz duyarlık, gelişim çağında olan öğrencilerimizin eğitimine ayıracağınız zaman ve özverinizden ötürü her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Çocuklarımızın eğitimi, tek başımıza bizim altından kalkamayacağımız kadar büyük ve önemli bir sorumluluktur. Çocuklarımız ve ülkemizin geleceği için gelin, bu sorumluluğu hep beraber omuzlayalım, kendi çocuğumuza ve etrafımızdaki tüm çocuklara destek olalım. 2023- 2024 eğitim öğretim yılını eğitimde toplumsal bir seferberlik dönemi olarak kabul edelim. Bu yıl da birlikte öğrenme, sağlıkla büyüme ve keşfetme fırsatlarını okullarınızda bulacaksınız. Öğretmenlerimiz, sizleri en iyi şekilde desteklemek ve rehberlik etmek için buradalar. Velilerimiz, sizlerle iş birliği içinde başarınızı desteklemeye hazır. Sizlere düşen yegâne görev, en iyi şekilde geleceğe hazırlanmaktır. Yeni dönemin sizlere sağlık ve başarı getirmesini temenni ediyorum. Bu düşüncelerle öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz, velilerimiz ve aziz milletimize 2023-2024 eğitim öğretim yılının hayırlı olmasını diliyorum." İfadelerini kullandı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir