• DOLAR 32.926
  • EURO 35.24
  • ALTIN 2452.27
  • ...
Fransa’da yasaklar protesto ediliyor MÜSLÜMANLAR SOKAĞA İNDİ
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Paris/Stains

Fransa'da Yvelines vilayetinin Trappes kentinde okullardaki abaya (uzun elbise) yasağı protesto edildi. Abayama Dokunma Topluluğu'nun çağrısıyla Trappes'da okullarda abaya yasağına karşı gösteri düzenlendi. La Plaine de Neauphle lisesinin önündeki protestoya öğrencilerin yanı sıra veliler de katıldı. Abaya yasağının kaldırılmasını ve Müslüman karşıtlığının (İslamofobi) son bulmasını talep eden göstericiler, "Abayama dokunma" ve "Elbise seçmek sizin işiniz değil" sloganları attı. Abayama Dokunma Topluluğu üyeleri gösteride bildiri okudu. Bildiride, abaya yasağı "Müslüman karşıtı bir yasak" olarak nitelendirildi.

"GÜNÜMÜZDE İSTEDİĞİMİZ GİBİ GİYİNMEK SUÇ MU?"

Bu yasağın özgürlükleri ihlal ettiği savunulan bildiride, "Abaya değil, nefret ve Müslüman karşıtı konuşmalar yasaklanmalı." denildi. Bildiride, "Günümüzde istediğimiz gibi giyinmek suç mu? Günümüzde Fransa'da Afrikalı olmak suç mu? Zulme karşı gelmek için toplandık bugün. Her türlü yasal ve barışçıl yola başvurarak direnmeye çağırıyoruz." ifadelerine yer verildi.

"İNSANLARI İSTEDİKLERİ TARZ DIŞINDA GİYİNMEYE ZORLAYAMAZLAR"

Gösteriye katılan veliler, abaya yasağı hakkındaki düşüncelerini AA muhabirine anlattı. Trappes'da yaşayan ve liseli bir kız öğrenci annesi olan Feiza Bousaid, çok sayıda kişinin bu yasağa karşı olduğunu belirtti. Bousaid, "Çocuklarımızı eğitebilirler ama insanları istedikleri tarz dışında giyinmeye zorlayamazlar." dedi.

ABAYA YASAĞIYLA GENÇ KIZLARA BASKI YAPILIYOR

Soy ismini vermek istemeyen 2 üniversite öğrencisi annesi Mariam da abaya yasağıyla genç kızlara baskı yapıldığı yorumunda bulundu. Mariam, bu kızların kıyafet tarzı, hayat ve dini tercihleri nedeniyle "damgalanacağını" ifade etti. Yasak ile hükümetin liselerdeki gerçek sorunların üzerini örttüğünü savunan Mariam, "Bütün bunlar çok üzücü, 2023'e gelmişiz, hala bu tarz konulardan bahsediyoruz. Halbuki, çocuklarımız eğitilmeli." diye konuştu.

PARİS'TE DE PROTESTO EDİLMİŞTİ

Geçtiğimiz günlerde başkent Paris'e yakın Stains kentinde Maurice-Utrillo lisesinde bir grup öğretmen ve personel, abaya yasağına karşı greve gitmiş ve gösteri düzenlemişti. Lisenin önünde düzenlenen gösteriye öğrenciler ve velileri de katılmıştı. Gösteride grevde olan okul personeli ortak bildiri okumuştu. Lisedeki personel ve kaynak eksikliğine dikkat çekilen bildiride, Fransız okul sisteminin Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri arasında en eşitsiz olanlar arasında yer aldığı belirtildi. Bildiride, hükümetin, eşitsizlikle mücadele etmek yerine abayayı ve erkek entarisini (kamis) yasaklamaya yöneldiği kaydedildi. Fransa Eğitim Bakanı Gabriel Attal, abaya ve entari tarzı uzun elbiselerin "laikliğe aykırı" olduğu gerekçesiyle okullarda giyilmesine müsaade etmeyeceğini açıklamıştı.  AA

Üç sendika daha konuyu Danıştay'a taşıdı

Fransa'da 3 sendikanın okullarda abaya (uzun elbise) yasağını bu hafta Danıştay'a taşıdığı bildirildi.

Paris

Avukat Lucie Simon, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamaya göre, Sud Education Paris, La Voix Lyceenne ve Le Poing Leve Lycee sendikaları, okullardaki abaya yasağı kararı için yürütmeyi durdurma talebiyle 4 Eylül'de Danıştay'a başvurdu. Sendikalar, Eğitim Bakanı Gabriel Attal'ın neyin dini nitelikte olduğuna karar vermeye yetkisi olmadığını savundu. Abayanın dini bir kıyafet olarak tanımlanamayacağını belirten sendikalar, yasağın ayrımcılığa sebebiyet vereceğini kaydetti. Sendikalar, okullardaki abaya yasağının askıya alınmasını talep etti. Eğitim Bakanı Attal, 27 Ağustos'ta okullarda abayanın yasaklanacağını duyurmuştu. Müslümanların haklarını savunan ADM Derneği, yasağı Danıştay'a taşınmıştı. Danıştay, 7 Eylül'de açıkladığı kararında, abaya yasağının "özel hayata saygı, ibadet ve eğitim haklarını" ihlal etmediği yönünde karar vermişti.  AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir