• DOLAR 34.51
  • EURO 36.207
  • ALTIN 2984.499
  • ...
SON DAKİKA
Kızılay İlkyardım Eğitimi Birim Yöneticisi Aytekin: İlkyardım öğren, hayat kurtar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye'de başta trafik kazaları, afet ve acil durumlar nedeniyle her yıl pek çok kişi hayatını kaybediyor. Ölümlerin büyük oranının ilk 30 dakika içerisinde gerçekleştiğini söyleyen uzmanlar, bilinçli ve doğru ilk yardım uygulamasının hayati önem taşıdığını belirtiyor.

Kızılay İlkyardım Eğitimi Birim Yöneticisi Aytekin, 9 Eylül "İlkyardım Günü" münasebetiyle vatandaşlara ilkyardım hakkında tavsiyelerde bulundu.

Acil durumlarda yapılması gerekenler hakkında önemli bilgiler aktaran Aytekin, her bir vatandaşın ilkyardım ile ilgili bilgi edinmelerini tavsiye etti.

9 Eylül Dünya İlkyardım Günü tüm dünyada ilkyardım ile ilgili farkındalık oluşturmak, toplumu bilinçlendirmek, kamuoyuna bilgi yaymak amacıyla Dünya İlkyardım Günü kutlandığını belirten Aytekin, “Bugün kapsamında da özellikle 7'den 70'e tüm yaş gruplarımıza ilkyardımın önemini anlatmaya çalışıyoruz. Hakikaten ülkemizde meydana gelen depremler, seller, yangınlar, acil durumlar, ev kazaları başta olmak üzere şunu biliyoruz ki her zaman yaralılara en yakınımdaki kişiler müdahale ediyor ve doğru müdahale hayat kurtarıyor. Maalesef yanlış müdahale sakatlıkların ya da ölümlerin artmasına sebep oluyor. O yüzden bu yılki tema da 'Dijital dünyada ilkyardım'. Özellikle Kızılay'ın ilkyardım.org.tr web sitesi var. Bu web sitemizde bütün konulara yönelik dijital içeriklerimiz var. Mobil uygulamamız var. Bu uygulamayı ücretsiz olarak indirip herkes ilkyardım ile ilgili bilgi edinebilir, videoları izleyebilir. Hakikaten izleyerek de öğrenebilirler ve doğru ilkyardım uygulaması hayat kurtarıyor. O yüzden biz herkesin ilkyardım.org.tr web sitemizi ziyaret edip kendisini, ailesine ve çevresindeki tüm insanlara da bunu duyurmasını bekliyoruz. İlkyardım öğren, hayat kurtar.” dedi.

“Olayın durumuna göre güvenlik tedbirlerinin alınması gerekiyor”

Elif Taşkın Aytekin

Devamında Aytekin, şu ifadelere yer verdi:

“Öncelikli olarak ilkyardım ile ilgili bir eğitim almadıysa, bir şey bilmiyorsak dokunmayın. Bize en yakın ve en kısa sürede 112 acil yardım servisine haber vermemiz gerekiyor. Olayın durumuna göre güvenlik tedbirleri alınması gerekiyor. Kişinin bilinci var mı yok mu kontrol edilmesi gerekiyor. Solunumu var mı yok mu kontrol edilmesi gerekiyor. Bilinci kapalı, solunumu yoksa ve ilkyardım eğitimi almış bir kişiyse suni solunum ve göğüs basısı uygulamasına geçebilir. En çok karşılaştığımız tıkanmalar ve kanamalar özellikle yüksek yerden düşme, travmalar. Burada da kişiyi hareket ettirmeyeceğiz ve dokunmayarak 112'yi arayacağız. Kanaması varsa üzerine temiz bir bez bastırarak kanamayı durdurmaya çalışacağız. Ama onun dışındaki bütün bilgiler için gerçekten herkesin ilkyardım öğrenmesi ve bu konuda eğitim alması gerekiyor. O yüzden ilgili web sitelerinden ilgili mobil uygulamalarımızı indirerek, izleyerek bilgi edinebilirler.”

“İlkyardım anında sakin olmak gerekir”

Son olarak ilkyardım eğitiminin tüm işyerleri için zorunlu bir eğitim olduğunun altını çizen Aytekin, “Ülkemizde meydana gelen trafik kazalarında 7 binden fazla vatandaşımızı kaybediyoruz. 300 binden fazla da kişi yaralanıyor. Özellikle son zamanlarda meydana gelen otobüs kazalarında. Otobüse binerken mutlaka emniyet kemerini takmamız gerekiyor. Bütün seyahat boyunca sadece binme anında değil, bütün seyahat süresince. Çünkü bu emniyet kemeri olası bir otobüsün uçması, devrilmesi savrulmasında o emniyet kemeri bizim yaralanmamızı önlüyor. Dolayısıyla burada çok önemli. Aslında bütün otobüs şoförleri ve bu muavinlerin de bu eğitimi alması lazım. Otobüse binen vatandaşlarımız da keşke bu eğitimi almış olsa. Diğer yaralılara da yine müdahale etme becerisi olacak. Ama şunu bilmeliyiz ki koruyucu ve önleyici tedbirler çok önemli. Öncelikle emniyet kemerimizi kendi aracımızda da başka birisinin aracına da bindiğimizde de mutlaka takacağız. Böyle bir kaza olduğunda ilk yapacağımız şey aracın kontağını kapatmak, aracı sabitlemek. Hemen etrafta yaralılar var mı yok mu ona bakmak. Sesimi duyan var mı? diyerek bilinci açık olup olmayanları belirlemek. Aslında herkesin kendi kendine de ilkyardım yapabilme becerisi var. Bir yerde bir kaza geçirdiniz. Kanamanız varsa olduğunuz yerde hemen oturup kanamanızı bastırmanız gerekiyor. Uzvunuz koptuysa hemen onu durdurmak için turnike uygulamanız gerekiyor. Bunun gibi ya da burnunuz kanıyorsa kendi kendinize burun kanamanızı durdurabilirsiniz. Sakin olacağız, telaşlı olmayacağız ve mutlaka en yakın zamanda 112'yi arayarak yardım isteyeceğiz.” şeklinde konuştu. (İLKHA)













Bu haberler de ilginizi çekebilir