• DOLAR 35.376
  • EURO 36.476
  • ALTIN 3003.62
  • ...
Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Tekdemir: MEB, kaynak kitap ihtiyacını ortadan kaldırmalı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Okullarda yıllardır devam eden kaynak kitap ihtiyacının karşılanmasına yönelik Millî Eğitim Bakanlığı geçtiğimiz yıllarda tüm sınıf ve kademelerde öğrenci ve öğretmenlere destek olmak üzere ders kitaplarıyla beraber ücretsiz yardımcı kaynak kitap desteğinde bulunmaya yönelik çalışmayı hayata geçirdi.

MEB tarafından hayata geçirilen ücretsiz yardımcı kaynak kitaplarına rağmen bazı okullarda devam eden sorunlara ve sorunların çözümüne yönelik değerlendirmelerde bulunan Eğitim Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ramazan Tekdemir, Bakanlığın söz konusu çalışmasının mevcut soruna meşruiyet kazandırdığını belirterek kitap temini yerine kaynak kitap ihtiyacını ortadan kaldıracak bir yaklaşıma yönelmesi gerektiğinin altını çizdi.

"Ders kitaplarının düzeni ve dizaynının yeniden düzenlenmesi için çalışma başlatılmalı"

Millî Eğitim Bakanlığı okulların ders kitapları yanı sıra kaynak kitaplarının temini ile ilgili bazı hazırlıklar başlattığını söyleyen Tekdemir, "Okullarda kaynak kitap ihtiyacı ve temini gibi geçmişte çok tartışıldı. Millî Eğitim Bakanlığının kaynak kitap hazırlıklarına ilişkin çalışmalarının bir meşruiyet kazandırdığını düşünüyoruz. Millî Eğitim Bakanlığının hazırladığı ders kitapları eğer çocukları hayata ve sınava hazırlama konusunda yetersiz bir içeriğe sahipse o zaman ders kitaplarının düzeni ve dizaynı yeniden düzenlenmesi için bir çalışma yapılması lazım. Bununla ile ilgili komisyon oluşturulup ders kitaplarının içeriğine dönük ciddi bir çalışma ve hazırlığı ortaya koyması gerekiyor." dedi.

"Aileleri külfet altına sokacak ve ek maliyet oluşturacak kaynak kitaplarla alakalı Bakanlığın yaklaşımını açıkçası sorunlu buluyorum" diyerek konuşmasını sürdüren Tekdemir, "Piyasada zaten sürekli kaynak kitap arayışı ve çeşitliliği ile ilgili bir maliyet var. Okulların da maalesef sınav öncelikli yaklaşımı ile velilerin çocuklarının geleceği için kaynak kitaplara yönelik arayışları, beklenti ve talepleri arttırıyor. Bu yaklaşımların bizi iyi bir yere getirmediği kanaatini taşıyoruz." ifadelerini kullandı.

Tekdemir, "Millî Eğitim Bakanlığı kaynak kitaplarıyla ilgili çözümü, kaynak kitaplara alternatif oluşturacak ya da üretime yönelmesi değil, bu kitaplara ihtiyaç bırakmayacak çözümlere yönelmesini beklerdik. Dolayısıyla çocukların okullarda ders kitapları aracılığıyla aldığı bilgilerin hem eğitimleri hem sosyal hayatı hem hayatlarının diğer alanları hem de sınav ihtiyaçları için yeterli bir içerikte oluşturması gerekiyordu." şeklinde konuştu.

"MEB, veli ve öğrencileri 'kaynak kitaplara ihtiyacı yoktur' şeklinde ikna etmeli"

Kaynak kitap piyasasına meşruiyet oluşturacak, ailelere ve çocuklara ek bir maliyet getirecek ve bir şekilde kitap yönelimini arttıracak yaklaşımın düzeltilmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Tekdemir, "Dolayısıyla MEB, kaynak kitap ihtiyacını ortadan kaldıracak bir yaklaşıma yönelmeli, akabinde veli ve öğrencileri 'kaynak kitaplara ihtiyacı yoktur' şeklinde ikna etmelidir. Mutlaka sınav ölçütümüz devam edecektir ama sınavlarımızın soru içeriğinin tamamının soru kitapçıklarından karşılanması konusunda bir tedbirin daha doğru ve yararlı olacağını düşünüyorum." diye belirtti.

Tekdemir, "Bunun yanı sıra okulun yanında sürekli bir destekleyici ve bütünleyici eğitim arayışı çok sağlıklı bir hedefe ve zemine taşımaz, giderek daha düzensiz bir eğitim sisteminin de açıklarını ve eksiklerini oluşturur. Bence bütünüyle Millî Eğitim Bakanlığından başlayarak kaynak kitap ihtiyacını ortadan kaldıracak bir yaklaşımın kurumsallaştırılması, akabinde veli ve öğrenciye yansıyacak yaklaşımın da taşınması gerekir. Bu şekilde okullarda sadece ders kitabıyla yetinilecek bir eğitim anlayışı kabul görmüş olacaktır." dedi. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir