• DOLAR 32.34
  • EURO 34.879
  • ALTIN 2393.529
  • ...
Böbrek taşı yapan ve  Böbrek taşını düşürecek besinler..
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Beslenme biçimi böbrek taşının oluşumunda etkilidir. Yanlış beslenme biçimi, az su tüketimi böbrek taşı oluşumuna neden olmaktadır. Oksalattan zengin besinlerin aşırı tüketimi böbrek taşı oluşumuna neden olur. Erkeklerde kadınlara göre taş oluşumu riski daha fazladır. 

BÖBREK TAŞININ NEDENLERİ

-Yetersiz sıvı

-Böbrek rahatsızlıkları

-Hareketsiz yaşam

-Kronik idrar yolu iltihabı

-Aşırı kilo

Beslenme düzeni böbrek taşı oluşumuyla doğrudan bağlantılıdır. Bazı besinler sıklıkla tüketilirse böbrek taşına neden olur. Sebep  oksalattan sebep olmalarıdır. Eğer oksalat içeriği yönünden zengin bir besin tüketiyorsanız, yanında bolca yoğurt yemeniz ve su içmeniz gerekir. 

Bu besinler;

-Çikolata, fındık, patates

-Domates, patlıcan

-Kivi, kahve

-Salatalık, kara lahana, pırasa

-Kola, demli çay, kırmızı et

BÖBREK TAŞINI DÜŞÜRMEK İÇİN NE YEMELİYİZ?

Böbrek taşının oluşumunu engelleyen bir diyet sistemi mevcut değil ancak taş düşürmek için en etkili yöntem bol sıvı alımıdır. Bol su içmekle beraber tuz alımını azaltırsanız ve oksalat yönünden zengin gıdaların alımını keserseniz taşın düşmesi daha da kolaylaşacaktır. 

Kalsiyum yönünden zengin yiyecekler bu süreçte tercih edilmelidir. Örneğin pancar, süt ürünleri,  tahıllı yiyecek ve içecekler, ıspanak..

Ayrıca az şekerli yiyecekler,  bol lif içeren sebze ve meyveler, protein içerikli besinlerin tüketilmesi böbrek taşının düşürülmesinde etkilidir. Bu süreçte tuz ve şeker alımı kesilmelidir. 

Günde 2,5-3 litre sıvı alımı böbrek taşının düşmesini kolaylaştıracaktır. 

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir