• DOLAR 32.685
  • EURO 35.219
  • ALTIN 2446.247
  • ...
Putin: Müzakerelere açığız!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Rusya lideri Putin, dolar ve euronun ikili ticarette daha az kullanılmasında Erdoğan'la hemfikir olduklarını belirtti Rusya-Türkiye ilişkilerinin tüm alanlarda başarıyla geliştiğini söyleyen Putin, bugünkü görüşmenin çok başarılı geçtiğinin altını çizdi.

GAZ TEDARİKİ

Moskova ve Ankara'nın Türkiye'de doğalgaz transfer merkezi kurulmasıyla ilgili görüşmeleri yakında tamamlayacağını beklediğini kaydeden Putin, "İlerleme kaydettik ve yakın zamanda müzakereleri tamamlayacağımızı umuyorum, böylece bölgemizde enerjiyle ilgili durumu daha istikrarlı ve dengeli hale getireceğiz" dedi.

Rusya'nın her zaman güvenilir ve sorumluluk sahibi bir gaz tedarikçisi olduğunun altını çizen Putin, Türkiye ve üçüncü ülkelere gaz tedarikini bundan sonra da sürdüreceklerine dair güvence verdi.

Putin, Mersin'de inşasına devam edilen Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) projesinin takvime göre ilerlediğini ve ilk güç ünitesinin 2024'te devreye gireceğini belirtti. Rusya Devlet Başkanı, "Akkuyu NGS'nin yapımı devam ediyor. Birinci parti Rus nükleer yakıtının Akkuyu'ya tesliminden sonra artık Türkiye kelimenin tam anlamıyla nükleer kulübünün üyesi oldu. Her şey takvime göre ilerliyor, gelecek yıl birinci güç ünitesini devreye alacağız" ifadelerini kullandı.

TAHIL ANLAŞMASI

Erdoğan'la yaptıkları görüşmede Ukrayna'daki duruma ve tahıl anlaşmasına büyük önem verdiklerini anlatan Putin, Batılı ülkelerin tahıl anlaşması kapsamında Rusya önündeki yükümlülüklerinin ifasını bloke etmeyi sürdürdüğünü kaydetti.

Putin, Rusya tahıl koridorunun güvenliğini sağlarken diğer tarafın insani koridorları  saldırılar için kullandığını belirterek  Batı'nın Rusya'yı tahıl anlaşmasının insani niteliği konusunda kandırdığı eleştirisini getirdi.

Rusya lideri, "Tahıl anlaşmasıyla ilgili konuları gündeme getirmeyi planladığınızı biliyorum. Bu konuda müzakerelere açığız. Görüşme sırasında Ukrayna kriziyle ilgili meseleler de istişare edilecek" diye konuştu.

SURİYE

Putin Suriye meselesiyle ilgili açıklamasında "Elbette biz, sizinle birlikte Suriye'deki durum için çok şey yaptık, bunun Türkiye için ne kadar hassas bir konu olduğunu biliyorum. En önemlisi, Astana formatı kapsamında yapılanlar, bence bu platformu da güçlendirmemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir