• DOLAR 34.597
  • EURO 36.245
  • ALTIN 2991.274
  • ...
Göral: Camilerin restorasyon çalışmalarının hızlandırılması gerekir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

6 Şubat'ta meydana gelene Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Gaziantep'te başta tarihi kale etrafında bulunan Şirvan Camii ve Handanbey Camii olmak üzere birçok tarihi cami yaşanan depremlerin ardından gördükleri hasar gerekçesiyle ibadete kapatıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Vakıflar Genel Müdürlüğüne bağlı ekipler tarafından şerit çekilerek ibadete kapatılan camilerin ne zaman ibadete açılacağı ise bilinmiyor. Bu durum mahalleliyi ve esnafı hem rahatsız hem de mağdur ediyor.

Camilerin ibadete kapalı olmasını fırsat bilen hırsızlar ve madde bağımlıları ise camilerden hırsızlık yapmanın yanı sıra camilere ciddi manada zarar veriyorlar.

Depremlerin üzerinden aylar geçmesine rağmen başta tarihi camiler olmak üzere kent genelindeki camilerin restorasyon çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini dile getiren Diyanet-Sen Gaziantep Şube Başkanı ve Memur-Sen Gaziantep Şube Başkanı Müslüm Göral, depremlerde hasar gördükleri gerekçesiyle ibadete kapatılan camilerin hırsızların ve madde bağımlılarının mekânı haline geldiğini belirtti.

“Camilerimiz ve Kur’an kurslarımız hasar aldı”

Depremlerde maddi ve manevi olarak büyük kayıplar yaşandığını dile getiren Göral, "6 Şubat depreminde bölgemiz büyük bir yıkım altında kaldı. Depremden dolayı binalarımız, evlerimiz, hastanelerimiz ve resmi dairelerimiz yıkıldı bununla birlikte birçok camimiz ve Kur'an kursumuz da hasar aldı. Hatta İslâhiye müftülük binası komple yıkıldı. Ailesiyle birlikte enkaz altında kalan arkadaşlarımız oldu.” dedi.

"Camilerimiz madde bağımlıları ve hırsızların uğrak mekânı haline geldi"

İbadete kapalı olan camilerin madde bağımlıları ve hırsızların uğrak mekânı haline geldiğini belirten Göral, "Şehitkamil ve Şahinbey merkez ilçelerimizde bulunan ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait camilerimiz büyük hasar aldı. Bu nedenden dolayı da ibadete kapandı. İbadete kapanması ile birlikte birçok camimizin ihaleleri yapıldı, restorasyonları başlatılan camilerimiz olduğu gibi hala başlatılamayan camilerimiz de oldu. Bu zaman zarfı içerisinde camilerimiz kapalı olduğundan dolayı birçok camimiz tinercilerin ve madde bağımlılarının mekânı haline geldi. Hasarlı olan camilerimizde hırsızlık olayları yaşandı. Camilerimizde bulunan demirbaşlar ve diğer eşyalar hırsızlar ve madde bağımlıları tarafından talan edildi." ifadelerini kulandı.

"Yaz Kur’an Kurslarımızda öğrencilerimize ders veremedik"

6 Şubat depremlerinden dolayı hasar gören camilerde yaz Kur'an kurslarında çocuklara Kur’an-ı Kerim dersi verilemediğini belirten Göral, "Yaz döneminde yaz kursu dönemi geçirdik bu dönemde camilerimiz kapalı olduğundan dolayı din görevlilerimiz küçük talebelerimize Kur'an-ı Kerim dersi veremediler. Camilerimiz hasarlı olduğundan dolayı Ramazan ayında teravih namazları kılınamadı. Bu bölgede yaşayan halkımız camilerin kapalı olmasından dolayı büyük bir mağduriyet yaşıyor.  En kısa zamanda bu camilerimizde restorasyonların tamamlanması ve hızlandırılması lazım." dedi.

"Hasar alan tarihi camilerin restorasyon çalışmalarının hızlandırılması gerek"

Camilerin restorasyon çalışmalarının tamamlanması için 3 yıl gibi bir süre verildiğini bu sürenin de çok uzun bir süre olduğunu söyleyen Göral, "İhalesi tamamlanmış bazı tarihi camilerimizin 30-35 ay gibi bir restorasyon süresi belirlenmiş. Diğer vakit namazlarında bu bölgede yaşayan vatandaşlarımız camisiz kalıyorlar ve uzakta bulunan camilere gitmek zorunda kalıyorlar.  Bu mağduriyetlerden dolayı özellikle Vakıflar Genel Müdürlüğümüzden talebimiz bu camilerimizin bir an önce ibadete açılabilmesi için restorasyon çalışmalarının hızlandırılmasıdır. Camilerimizin madde bağımlarından, tinercilerden ve hırsızlardan korunması için gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir." diye belirtti. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir