Kedilere kuduz aşısı ne zaman yapılır? Kedilerde kuduz belirtileri nelerdir?
Sağlık Bakanlığı verilerine göre ülkemizde kuduz hastalığının kaynağı olarak pek çok vahşi ve evcil hayvan sayılabilmekte ancak gelişmekte olan ülkelerde en önemli kaynak köpeklerdir.
Kuduz hastalığı her yıl milyonlarca hayvanın yaşamını yitirmesine sebebiyet vermektedir. Sıklıkla köpeklerde görülse de kediler de kuduz hastalığına yakalanabilmektedir. Kediler, kuduz hastalığını taşıyan bir hayvan tarafından ısırıldıklarında ya da açık yaraları varsa kuduz virüsü taşıyan hayvanın salyasıyla hastalığı kapabilirler.
Hayvanlarda kuduz hastalığının kuluçka süresi, 10 gün ila 1 sene arasında değişiklik gösterebilir. Kuduz virüsü vücuda girdiğinde haftalar hatta aylarca belirti vermeden vücutta kalabilir. Eğer kuduz virüsü omirilik veya beyin bölgesine yakın bir noktadan bulaştıysa daha hızlı belirti gösterir.
KEDİLERDE KUDUZ BELİRTİLERİ
Kedilerde kuduz belirtileri prodromal, uyarıcı ve paralitik olmak üzere üç aşamada görülür. Öncelikle kuduzun belirtileri görülmeden önce ısırılan bölgede apse oluşumu gözlenir. Kedilerde kuduzun kuluçka süresi 1-3 aydır. Kuduz virüsü sinir sistemine ve beyne ulaşır. Belirtiler kuluçka süresinin ardından ortaya çıkar.
Başlangıç evresinde kedilerin davranışlarında değişiklik meydana gelir. Halsizleşirler, iştahları azalır, utangaçlaşıp saklanabilirler. Bu aşama birkaç gün devam eder.
Bir sonraki aşamada huzursuzlukları artar gürültüye karşı aşırı tepki verirler, agresifleşirler ve saldırganlaşırlar. Bu dönem bir hafta kadar devam edebilir.
Son evrede kısmi felç geçirebilirler. Miyavlayamaz ve yutkunamazlar. Ağızda köpürme meydana gelebilir, bu son evre 2 veya 4 gün sürebilir.
KEDİLERE KUDUZ AŞISI NE ZAMAN YAPILIR?
Hastalığın belirtileri ortaya çıktıktan sonra tedavisi ne yazık ki mümkün değildir. Yavru kedilere kuduz aşısının yapılması için üçüncü ayını doldurmuş olmaları gerekir. Kedilerin kuduz hastalığına karşı her sene aşılanması mecburidir.