Eğitim-Bir-Sen Batman Şube Başkanı Önlü: 50 okulumuzda hâlen ikili eğitim verilmektedir
Eğitim-Bir-Sen Batman İl Başkanı Şehmuz Önlü, 2023-2024 eğitim öğretim yılı, hayat şartlarının zorlaştığı, alım gücünün düştüğü, eğitim öğretim masraflarının arttığı, iyileştirmelere ve yeni gelişmelere rağmen istenilen seviyeye gelinemediği bir zeminde, sorunların gölgesinde başladığını belirtti.
Yazılı açıklamada bulunan Önlü, eğitimde fırsat eşitliği, mesleki eğitimin niteliğinin artırılması, okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması konularına dikkat çekti.
Önlü, eğitimin paydaşlarıyla yeteri derecede istişare etmeden hareket mantalitesi neticesinde eğitim kalitesinin bir türlü istenilen seviyeye ulaşılamadığını ve hedeflerin akamete uğradığını ifade etti.
Bu tür süreçlerin başarıya ulaşabilmesi için sürdürülebilir politikaların benimsemesi gerektiğini söyleyen Önlü, Köklü sorunlara kalıcı çözümler, ancak kararlı bir iradeyle mümkün olacağının altını içizdi.
"Okulların yardımcı personel ve donanım ihtiyacı karşılanmalı"
Okullara tahsis edilen ödeneklerin ihtiyaçları karşılayacak şekilde artırılması gerektiğini belirten Önlü, "Okullar arasındaki nitelik farkının sebeplerinden biri de fiziki altyapı ve donanım eksikliğidir. Okulların laboratuvar, yabancı dil sınıfı, bilgisayar sınıfı ve ders kitabı haricindeki öğretim materyali ihtiyacı had safhadadır. Hâlihazırda eğitim kurumu yönetimlerinin kullanımına tahsis edilmiş ödenekler yeterli değildir. Özellikle mal ve hizmet fiyatlarının etkisi her geçen gün hissedilen enflasyonist bir ortamda sürekli arttığı göz önüne alındığında, okullara tahsis edilen ödeneklerin de artırılması gereklidir. Eğitim-öğretim yılı başlamadan, sınıf ve öğrenci sayısı, personel sayısı gibi kıstaslar esas alınarak her okula ihtiyaçları karşılayacak ölçüde bir ödenek tahsisi için yetkililer çaba sarf etmelidir." dedi.
"İlimizde yaklaşık 50 okulumuz ikili eğitim verilmektedir"
Eğitimde niteliği arttıran en büyük etmenlerden biri de normal eğitim olduğuna dikkat çeken Önlü, "Son 20 yıldır yapılan dersliklere rağmen hala ilimizde yaklaşık 50 okulumuzun ikili eğitim yaptığı ve her geçen gün bu sayının arttığı bilinmektedir. Bu durum okul ve derslik ihtiyacımızın en önemli göstergesidir. Bunun dışında yeni yerleşim merkezlerinde de ciddi anlamda okullara ihtiyaç duyulmaktadır. Önceki yıllara nazaran son yıllarda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Batman’a yapılan okul yatırımlarının ciddi manada azaldığı gözlenmektedir. İlimiz bürokratları başta olmak üzere, tüm paydaşlarının yatırımların arttırılması konusunda büyük çaba sarf etmelidirler." ifadelerini kullandı.
"Batman geçmişte olduğu gibi hak ettiği seviyelere gelebilmelidir"
Önlü, açıklısının devamında şunları söydi:
"Eğitimde başarı sıralaması ekonomik verilerle eşdeğer oranlara sahiptir. Batman, Türkiye ekonomik sıralamasında orta sıralarda yer almaktadır. Bu durumun tersine Batman şehrimiz ne yazık ki YKS ve LGS gibi ulusal sınavlarda sürekli en sonlarda yer almaktadır. Bu durum son bulmalıdır. Daha önceki yıllarda İstanbul’u ve birçok ili geçme başarısı göstermiştik. Hatta o yıllarda hedef 15 gibi projeleriyle Batman il sırlamalarında ön sıralarda yer almıştır. Bunu tekrardan başarmak için tüm paydaşlarla birlikte bir eylem planı hazırlanmalıdır." (İLKHA)