• DOLAR 32.408
  • EURO 34.828
  • ALTIN 2402.523
  • ...
Afganistan İslam Emirliği Türkiye ile ilişkilerini güçlendirmeyi hedefliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başkent Kabil'deki Arg Sarayı'nda gerçekleşen görüşmede, her iki taraf da ikili ilişkilerin, özellikle de siyasi, ekonomik, ticari ve eğitim alanlarında genişletilmesine yönelik kararlılık vurgusunu dile getirdiği belirtildi.

Son iki buçuk yıldır Afganistan'da görev yapan Büyükelçi Erginay, İslam Emirliği ile iş birliği fırsatından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türkiye'nin önceliğinin her zaman Afgan halkının refahı ve refahı olduğunu vurguladı.

Türkiye Büyükelçisi Erginay, Afganistan'daki Türkiye Büyükelçiliği ve Konsolosluğunun güvenliğini sağladığı için İslam Emirliği'ne övgüde bulunarak Türkiye'nin Afganistan'a yönelik yardımlarının ve iş birliğini artarak devam edeceğini kaydetti.

Afganistan ile Türkiye arasındaki ticaretin gelecekte artmasını umduklarını dile getiren Türkiye Büyükelçisi Cihad Erginay ise, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin yıllık 300 milyon dolara ulaştığını ifade etti.

Büyükelçi Erginay, iki ülke arasında gelecekte 1 milyar dolarlık ticaret hacmi hedeflenerek ticaretin daha da genişletilmesi konusunda iyimser olduğunu dile getirdi. Türkiye'nin Afganistan İslam Emirliği ile iş birliğinin arttığına vurgu yapan Erginay, Türkiye iş adamlarını ve yatırımcılarını her zaman bu ülkeye yatırım yapmaya teşvik ettiğini kaydetti.

Başbakan Yardımcısı Mevlevi Abdusselam Hanefi, Afganistan ve Türkiye halkı arasında tarihsel ilişkilerle karakterize edilen kalıcı ve yakın dostluğa dikkat çekti. Hanefi, İslam Emirliği'nin Türkiye ile daha güçlü siyasi, ekonomik, ticari ve eğitimsel bağlantılar kurma konusunda istekli olduklarını belirtti.

Hanefi, iki ülke arasında ticari ve ekonomik iş birliğinin artması ihtimalini memnuniyetle karşılayarak İslam Emirliği'nin Afganistan'daki çeşitli sektörlerde faaliyet yürütmek üzere Türkiye'den gelecek yatırımcılara destek taahhüdünde bulundu.

Görüşmede Hanefi, Afganistanlı iş adamlarına Türkiye'ye girişlerde vize verilmesinin kolaylaştırılması yönündeki beklentilerini de aktardı.

Başbakanlık Ofisi'nden konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, Türkiye Büyükelçisi Erginay'ın Afganistan'daki görevinden dolayı İslam Emirliği'nin duyduğu memnuniyet dile getirildi.

Büyük zaferin ardından yönetime gelen İslam Emirliği hükümeti süresince, Büyükelçi Erginay'ın olumlu çalışmalar yaptığına vurgu yapıldı.

Türkiye'nin her zaman Afgan halkının yanında yer aldığına dikkat çekilen açıklamada, Türkiye'nin gerek geçmişte gerekse günümüzde Afganistan ile çeşitli alanlarda iş birliği yaptığı belirtildi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir