Çukurova sıcağına karsambaç serinliği
Yaz ayların nemli ve kavurucu sıcaklığında bunalan Tarsuslular, Toroslar'dan getirtilen karın üzerine şurup, pekmez, bal dökülerek hazırlanan karsambacı yiyerek bir nebze de olsun serinlemeye çalışıyorlar.
MERSİN - Yaz mevsimin sonuna gelinmesine rağmen sıcaklıkların 40 dereceye yaklaştığı ve nem oranının yüzde 95'lere ulaştığı Tarsus'ta vatandaşlar sıcaktan kurtulmak için, üzerine bal, gül şerbeti dökülerek hazırlanan buz gibi karsambacı yiyerek serinlemeye çalışıyorlar.
Toroslardan toplanıp getirilen ve özel çuvallar içinde muhafaza edilen kar, gerek Tarsus kent merkezinde, gerekse Çamlıyayla'da satılıyor.
Toros Dağları'nın yüksek kesimlerinde erimeyen karı getirterek motoru ile seyyar olarak Tarsuslu vatandaşlara yaz sıcağında kar keyfi yaşatan Adem Pala, "Yüksek yayla kesimlerinde özel olarak getirttiğimiz kilolarca karı tek kişilik kaselerdeki karın üzerine şurup, pekmez veya bal, vişne, portakal, çilek, gül şerbeti dökerek hazırladığımız karsambacı 1,5 TL gibi cüzi miktara satıyoruz. Vatandaş serinlemek için her çareye başvurmaya hazır. Bizler de vatandaşı serinletmek için uğraşlar sonucu özenle hazırladığımız buz gibi karsambacı satarak hem vatandaşı biraz rahatlatıyoruz hem de kendi aile ekonomimize katkı sağlıyoruz" dedi.
Karsambacın vücudu dinç tuttuğunu belirten Pala, karsambacın yapılışını şöyle tarif etti: "Kar, spatula ile büyükçe bir tabağın içine sıyrılıyor. Ardından içine kızılcık ve portakal şerbeti konulup karıştırarak, terbiye ediyoruz. Daha sonra tabaklara koyup, üzerine yine kızılcık, portakal şerbeti ve gül suyu ilave edip servis ediyoruz" dedi.
Tabağı 1 ve 1,5 TL'den satılan karsambacın içine limonata, bal şerbeti, reçel, pekmez, vişne gibi tatlandırıcılar konularak servis ediliyor. (A.Hakim Kurt - İLKHA)