Kırtasiyeciler: Sezonun biraz daha verimli geçmesini umuyoruz
Kırtasiye ürünlerinde güvenli olan markalar tercih edilmesi gerektiğini ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in, yeni dönemde sınıf tekrarının mümkün olduğu bir sürecin söz konusu olacağı açıklamasına destek verdiklerini söyleyen kırtasiyeciler, sezonun verimli geçmesini umduklarını belirtti.
Bakan Tekin'in devamsızlık açıklamasının yerinde olduğunu söyleyen kırtasiyeci Adnan Altundağ, devamsızlığın kalkmasıyla birlikte kırtasiye sezonunun daha verimli geçeceğini umduklarını ifade etti.
Altundağ, okullarda hazırlık aşamasıyla beraber yoğunluk bakımından sezonun daha da hareketleneceğini dile getirerek kırtasiye sezonu ile ilgili İLKHA'ya konuştu.
Kırtasiye ürünlerinin kırtasiyeciler tarafından satılması gerektiğini vurgulayan Altundağ, herkesin kendi işini yapması gerektiğini söyledi.
"Sezonumuz bir hafta sonra başlayacaktır"
Adnan Altundağ
Altundağ, "Kırtasiyeciler arasındaki bu aşama hazırlık aşaması dediğimiz aşamadır. Okulların açılması özel okullarda devlet okullarına göre bir hafta daha erken açılırken devlet okullarında hazırlık aşamasıyla beraber yoğunluk bakımından sezonumuz bir hafta sonra başlayacaktır. Genel olarak şu anda hazırlık aşamasındayız, yoğunluklarımız daha başlamadı. Depremde birçok kişi zarar gördü. Özellikle bölgemizdeki iller daha fazla zarar gören yerler arasında. Özellikle Şanlıurfa ve Adıyaman bölgesinde hem deprem hem de sel felaketinin yaşanmasından dolayı öğrencilerimiz eğitim alanında baya bir geride kaldı. Bazı okullar yaz telafi eğitimleriyle onu karşılamaya çalıştı ama oda biraz yetersiz kaldı. Bu dönemde öğrencilerin biraz uyum sorunu yaşayacaklarını düşünüyorum, büyük ihtimalle okullarda onu da kapatırlar." dedi.
"Sezonun biraz daha verimli geçmesini umuyoruz"
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in devamsızlık açıklamasıyla ilgili konuşan Altundağ, "Milli Eğitim Bakanı'nın yaptığı bazı açıklamalar var. Bunlardan bir tanesi devamsızlık olayının tamamıyla kalkması. Öğrenciler daha önce devamsızlık olmadığı için gerekli katılımı sağlamıyorlardı. Özellikle 12'nci ve 8'inci sınıf gruplarında, özellikle özel okullarda tamamıyla göz ardı edilen bir şey. Yeni yasayla beraber katılım oranının yüksek olacağından dolayı bu sezonun biraz daha verimli geçmesini umuyoruz. Ülkemizin genelinde bu sezon fiyatlarda artış gözlenmekte. Bu sadece bizim sektörde değil birçok sektörde bu şekildedir. Halkımız en az 4-5 çocuklu oluyor. Bir çocuklu ailelerde okul masrafı herhangi bir sorun teşkil etmezken 4-5 çocuklu ailelerde bu sorun olabiliyor. Bu durumda ister istemez ekonomik sıkıntı yaşayan aileleri etkileyebiliyor. Geçtiğimiz senelere oranla bu sene artışlar biraz daha düşük seviyede devam ederse daha verimli bir sezon olabilir." diye konuştu.
"Marketler kırtasiye ürünlerinin reklamlarını yapmaya başladı"
Kırtasiye ürünlerinin sadece kırtasiyede satılması gerektiğini söyleyen Altundağ, "Sektörden beklentilerimiz her sezon yinelediğimiz bir hususumuz var. Birincil önceliğimiz kırtasiye ürünlerinin kırtasiyeciler tarafından satılması. Marketler şimdiden kırtasiye ürünlerinin reklamlarını yapmaya başladı. Bize gelen okul listelerinde market ürünleri var anaokul ve ilkokul listelerinde terlik, ayakkabı, ıslak mendil ve peçete gibi ürünler de isteniliyor ama biz bu ürünlerin hiçbirini kendi işletmemiz altında satmıyoruz. Marketçi kendi işini kırtasiyeci kendi işini yapsın ayakkabıcı kendi işini yapsın, maalesef bizim gösterdiğimiz hassasiyeti onlar göstermiyorlar." şeklinde konuştu.
"Kırtasiye ürünlerinde güvenli olan markalar tercih edilmeli"
Kırtasiye ürünü alırken dikkatli olunması gerektiğinin altını çizen Altundağ, "Veliler ve öğretmenler için söylüyorum. Kırtasiye ürünlerinde güvenli olan markalar tercih edilmeli. Baktığınızda bir ürünün fiyatı 20 lirayken aynı üründen farklı marka 10 lira. Halkımız fiyat eksenli gidiyor. Biz Çin malı ürünlerin tercih edilmemesinden yanayız. Hem kalitesiz oluyor hem de sağlığa zararlı maddeler barındırdığı için o ürünleri tercih etmiyoruz. Velilerin ve öğretmenlerin bu konuda dikkatli olması hem kendi çocuklarının sağlığı hem de kendilerinin ekonomik durumuna katkı sağlaması için faydalıdır. Marka olan bir boya grubu bir yıla kadar giderken kalitesiz Çin malı ürünlerde bir ay bile gitmiyor maalesef. Velilerimizin bu konuda gerekli hassasiyeti göstermesi bizim temennimizdir." ifadelerini kullandı.
"Bu sezon beklentimiz yüksek"
Ahmet Çoban
Kırtasiye sezonundan beklentilerinin yüksek olduğunu söyleyen Ahmet Çoban ise "Bu sezon beklentimiz yüksek, piyasanın düzeleceğine inanıyoruz. Alışverişler yeni yeni olmaya başladı. Okullar açılacak. Güzel bir beklenti içerisindeyiz. Geçtiğimiz sezonlara göre daha iyi olması lazım. Geçtiğimiz dönemlerde pandemi, deprem ve sel felaketleri bizi olumsuz etkiledi. Bunlarla birlikte iş yerlerimiz hasar gördü. İster istemez esnaf olarak sıkıntı yaşadık ve birçok kişi bu sıkıntıyı yaşadı. İnşallah düzelir diye inanıyoruz." dedi.
"Devletin bize kira ve vergi konusunda kolaylık sağlaması gerekiyor"
Devletten destek beklediklerini ifade eden Çoban, "Devletin yardım edebileceği bazı kırtasiye malzemeleri olacaktır. O konuda belki bir kısım zayıf kalabiliriz. Onun dışında ilkokul, ortaokul ve lise olarak beklentilerimiz yüksek. Devletin bize kira ve vergi konusunda kolaylık sağlaması gerekiyor çünkü vergiler son zamlardan sonra çok ağırlaştı. Bir kalemin fiyatı 50 TL oldu. İnsanların alım gücü düştü, alışveriş yapamıyorlar. Bir öğrencinin eğitim setini hazırlamak nerden bakarsanız bin TL'yi buldu." diye konuştu. (İLKHA)