• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Göçer: Nizip Çayı'ndan su değil zehir akıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikaların atık sularının 35 kırsal mahalleyi etkileyerek Nizip Çayı'na akmasının çevre katliamına neden olduğuna dikkat çeken HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Göçer, 20 yıldan bu yana bir türlü çözüme kavuşturulmayan Nizip Çayı sorununu gündemine taşıdı.

HÜDA PAR Nizip İlçe Başkanı Bayram Çakar ve beraberindeki heyetle birlikte ilçenin kırsal Akçakent Mahallesi'ni ziyaret eden Göçer, mahalle sakinleri ile beraber çaydan su numunesi alarak açıklamada bulundu.

Nizip Çayı'nın geçtiği kırsal mahallelerdeki vatandaşların yıllardır fabrika atıkları nedeniyle çok mağdur olduklarını ifade eden Göçer, çaydaki balıkların öldüğünü, çevredeki ağaçların kuruduğunu ve bölgedeki vatandaşların ise hasta olduğunu belirtti.

İnsan sağlığını ve çevreyi tehdit eden Nizip Çayı'na fabrika atıklarının atılmasının doğru olmadığını ve bu duruma müdahale edilmesi gerektiğini belirten Göçer, insan sağlığını ve çevreyi olumsuz etkileyen çayın derhal temizlenmesi gerektiğini dile getirdi.

Geçmiş yıllarda suyu güzel ve çok temiz akan, etrafına da hayat veren Nizip Çayı'nın sanayi atıkları ile kirletilmesinin önüne geçilmesi gerektiğini belirten Göçer, bütün yetkilileri göreve davet ederek acil çözüm çağrısında bulundu.

"Nizip Çayı şehrimiz için bir utanç kaynağıdır"

Şehitkamil ve Nizip ilçesinin kırsal mahallelerinde yaşayan vatandaşların yıllardır şikayetçi olduğu bu sorunun çözüme kavuşturulması gerektiğini ifade eden Göçer, "Teknoloji çağındayız. Gaziantep gibi metropol bir şehirde kirli suyun bu şekilde akıtılması şehrimiz için bir utanç kaynağıdır. Gerek seçim dönemlerinde gerek seçimin olmadığı dönemlerde bu çayın temizleneceği vaatleri verildi. Yaklaşık 20-30 yıldır akan bu kirli çayın temizleneceği sürekli vaat edildi. Maalesef bugüne kadar bir türlü çözüm bulunamadı. Bu çay sadece Akçakent Mahallemizi etkilemiyor. Organize Sanayi Bölgesi'ne yakın olan köylerden başlayıp Nizip ve Karkamış köylerine doğru bu kirli su akıyor ve bu güzergahta ki diğer köylerimizi de etkiliyor." dedi.

"İnsan sağlığını öncelemeliyiz"

Nizip Çayı'nda yaşanan kirliliğin sona erdirilmesi ve temizlik çalışmalarının başlatılması çağrısında bulunan Göçer, "Akan kirli çay sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Şu anda köylülerimiz arasında kanser hastalığına yakalanan ve diğer çeşitli hastalıklara yakalananlar var. Köylüler hastalığın sebebi olarak akan kirli çayı göstermektedir. Eğer biz insan sağlığını koruyamıyorsak; bizim belediye başkanı veya herhangi bir konuma gelmemiz önemli değil. Bizim için öncelikli olan insandır ve bundan dolayı sağlık açısından tehlike oluşturan böyle bir suyun temizlenmesi lazım." ifadelerini kulandı.

"Nizip Çayı ile ilgili verilen sözler yerine getirilsin"

Nizip Çayı'nın yakınından geçtiği 35 kırsal mahallenin doğasının atıklardan dolayı zarar gördüğünü dile getiren Göçer, "Gaziantep'ten Nizip köylerimize kadar baktığımızda akan kirli ve zehirli su yüzünden; nar bahçelerinin, ceviz ağaçlarının, kayısı ağaçlarının ve diğer birçok ağacın ciddi manada kurumaya yüz tutuğunu görüyoruz. Bu güzergahta yaşamakta olan köylü vatandaşlarımız sebze ve meyve de yetiştirmektedir. Ama kirli akan çayda bulunan kimyasallar ürünleri kurutmaktadır. Köylülerimizin ürünlerinin kurumaması için her fabrikanın kendi filtresini takması gerekiyor. Başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere devletin bütün yetkilileri akan kirli çayın temizlenmesi için seferber olmalıdır. Geçmiş tarihte yetkililer vatandaşlarımıza 'Kirli suyu temizleyip, beraber balık tutacağız.' sözünü vermişler. Haydi, gelin balıkları beraber tutalım." dedi.

"Nizip Çayı'nın bir an önce temizlenmesi lazım"

Nizip Çayı'na akan atıkların 30'u aşkın kırsal mahalleyi etkilediğini dile getiren Göçer, "Bu çay sadece bir köyü değil 30'a yakın köyü etkiliyor. Bundan dolayı bu çayın bir an önce temizlenmesi gerekiyor. Bugün sadece çayın kirli akmasından ya da göz zevkimizi bozduğundan dolayı değil, sağlığımızı bozduğundan dolayı biz bu feryadı figanı köylülerimiz ve vatandaşlarımızla beraber yapıyoruz. Köylülerimiz yetkililerden sadece ağaçlarının, ektikleri sebze ve meyvelerin kurumaması için bu çayın bir an önce temizlenmesini istiyor." diye konuştu.

"Bize yapılmasını istemediğimiz muameleyi vatandaşımıza reva görmeyelim"

Kimyasal atıklardan dolayı verimli meyve bahçelerinin kuruduğunu ve tarım arazilerinin çoraklaştığına dikkat çeken Göçer, şunları söyledi:

"Biz yetkililere buradan şunu söylüyoruz; eğer burada durulabiliyorsa gelin biz de burada duralım ve eğer burada ekim yapılabiliyorsa gelin biz de burada ekim yapalım. Fakat biz kendimize yapılmasını istemediğimiz bir muameleyi vatandaşımıza da reva görmeyelim. Akan dereye de baktığımızda çayın hem kirli hem de zehirli aktığını görüyoruz. Bundan dolayı Nizip Çayı'nın bir an önce temizlenmesini istiyoruz."

HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Faruk Göçer ve heyetine sorunları ile ilgilendikleri için teşekkür eden mahalle sakinleri ise yetkililerin Nizip Çayı ile ilgili kendilerine verdikleri vaatlerin yerine getirilmesini isteyerek çayın temiz akması için çalışmaların hızlandırılması çağrısında bulundu.

Göçer ve beraberindeki heyet, daha sonra ise kanser hastalığına yakalanan mahalle sakinlerinden Mehmet Emin Kekçe'yi ziyarete ederek geçmiş olsun dileklerinde bulundu. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir