• DOLAR 32.577
  • EURO 34.988
  • ALTIN 2456.575
  • ...

Türkiye’de uzantısının bulunduğu kaydedilen lobinin aktörleri için ‘ayrıcalıklı’ anlamına gelen ‘zadegân’ benzetmesi kullanıldı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’a bağlı Ekonomi İşleri Başkanlığı tarafından uluslararası faiz lobisine ilişkin bir rapor hazırlandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sunulan raporda, söz konusu lobi için ‘ayrıcalıklı üst sınıf’ anlamına gelen ‘zadegân’ benzetmesi yapıldı.

Raporda, “Türkiye’de öteden beri üretim üzerinden değil, devleti borçlandırarak, yüksek faizlerle devlete borç vererek gelir elde eden bir iktisadi elit bulunmaktadır. Bu zadegân, deyim yerindeyse ‘elini sıcak sudan soğuk suya sokmayan; suyun taşıyla suyun kuşunu vurmayı alışkanlık edinmiş bir çevredir” denildi. Öne çıkan bölümler şöyle:

YÖNETİM DEĞİŞTİRDİLER

“Kaos lobisinin güdümündeki faiz lobisinin amacı Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde ekonomik krizler çıkartmak, yönetim değişiklikleri marifetiyle önce teknokratları, daha sonra kontrol edebilecekleri kadroları iş başına getirmektir. Bunun son örneği İtalya ve Yunanistan’da görülmüş geçiş hükümeti olarak teknokrat yönetimler oluşturulmuş mevcut siyasi kadrolar tasfiye edilmiştir. Son dönemde Türkiye ve Ortadoğu’da yaşananların arkasında kaos lobisi bulunmakta. Lobi Suriye ve Mısır meselesinde başı çekmekte.”

11 YILDA 642 MİLYAR FAİZ

“AK Parti iktidarında devletin ödediği faiz 2011’de yüzde 16.6’ya, 2012’de yüzde 17.6’ya düşürülmüştür. Bu durumda Türkiye’deki faiz lobisini son derece rahatsız etmiştir. Zira faizler yüzde 60’larda devam etmiş olsaydı faiz lobisi 11 yılda 642 milyar lira ilave para kazanacaktı.”

BANKALAR ORANTISIZ

Bankacılık sektörü geçen yıl 23.5 milyar, bu yılın 5 ayında 11.4 milyar net kar etmiştir. Türkiye’de bankalar ekonomi içinde orantısız bir konuma sahip durumdalar. Türkiye’deki 249 sanayi kuruluşunun 49 banka kadar bile kar edemediği dikkate alındığında ekonominin reel sektör gücünün kuvvetlendirilmesi ihtiyacı ortaya çıkacaktır. Bankacılık sektörünün 2013’ün ilk 5 ayında faiz gelirleri 44.6 milyar lira, toplam faiz dışı gelirler ise 12.6 milyar lira olarak gerçekleşti. Bu yılın ilk 5 ayında bankaların vatandaştan aldığı komisyon ve banka hizmeti ücretleri 8.9 milyar liraya ulaştı.

28 Şubat’ın finansal mühendisleri ortaya çıkacak

Faiz lobisi raporunda 28 Şubat süreci de ele alındı: “28 Şubat’ta toplanan vergilerin yüzde 93,7’si iç borç faizine verilmiştir. Başka bir deyişle toplanan bütün vergiler faiz borcu olarak az sayıda zadegâna verilmiştir. Büyük oyunun bir parçası olan ve 28 Şubat’taki finansal mühendislik operasyonlarını yürüten odakların medya ve sermaye ayağı ortaya çıkaracaktır.”

‘Esas mesele Türkiye’yi pes ettirmek’

Raporda, faiz lobisinin faaliyetleri “Türkiye’ye yönelik bu uluslararası baskı sadece ekonomik değil, aynı zamanda güçlü siyasi baskıdır. Türkiye cari açık, yabancı sermayenin tedirginliği ve dışarı para çıkışı söylemleri üzerinden tehdit edilirken esas mesele Türkiye açısından ‘pes edip etmeme’ meselesidir” ifadeleriyle değerlendirildi. Raporda baskı unsuru olarak sıralanan gelişmelerden bazıları ise şöyle:

*FED Başkanı Ben Bernanke’nin 2014’te tahvil alımlarının durabileceği sinyalini vermesi hem dünya hem Türkiye ekonomisinde dalgalanmalara neden olmuştur. FED’in kararının ekonomiye etkisi sınırlı kalmıştır.

*Alman Deutsche Bank, Hazine’nin kritik borçlanma ihaleleri öncesinde (12 Temmuz) yayınladığı raporunda ‘TCMB, pes edene ve faiz artırana kadar Türk Lirası’nın baskı altında kalmaya devam edeceğini öngörüyoruz’ demiştir.

*ABD’li finans devi Citi’nin Orta, Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (CEEMEA) Döviz ve Tahvil Piyasası Bölümü Başkanı Luis Costa’dan gelmiştir. Costa, “Türkiye şu anda oldukça tehlikeli bir durumda, muazzam tutarlarda para çıkışları şu ana kadar görmedik. Ancak bu durum ağırlaşabilir de” şeklinde konuşmuştur.

BUGÜN GAZETESİ