• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Sulama kanalından taşan sular arıcının kovanlarına zarar verdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yazıcı Barajından gelen suların taşındığı kanallardan biri taştı, binlerce arı telef oldu.

Dün gece sulama kanalından akan su Ağrı merkeze 15 kilometre uzaklıkta bulunan Yukarı Yoldüzü (Darebiya Jorê) köyü bölgesinde taştı. Taşan su şiddetli olunca kanalın alt kısmında bulunan ve bal üretimi yapan Şevket Yıldırım'ın kovanlarına zarar verdi.

Şiddetli suyun taşıdığı toprak neredeyse tüm kovanların üstünü örttü, yüzbinlerce TL'lik zarar ortaya çıktı.

Yazıcı Sulama Birliğine ait sulama kanalından kaynaklı ihmal nedeni ile böylesi bir problem yaşadıklarını belirten bal üreticisi Yıldırım, hasat yapmadığı için bir tona yakın balının zayi olduğunu söyledi.

Kovanlarının üstünü toprağın örttüğünü hatırlatan Şevket Yıldırım, "Arılarımı Yukarı Yoldüzü köyüne getirdim bu yıl ilkbaharda. Akşam gelip kontrol ettiğimde sıkıntı yoktu, burada oturan arkadaşımız beni aradı kovanların su içinde olduğunu söyledi. Sulama kanalında yaşanan ihmalden dolayı su taşmış. Bütün kovanlar su ve çamura gömülü şekilde buldum. Ve yetkilileri aradım bize kurumlardan yardıma kimse gelmedi, eğer zamanında gelmiş olsalardı en azından kovanların içindeki hayvanların yüzde 80'ini kurtarırdık. Zaten hasat alamadım balım hep ziyan oldu. Aradığım hiçbir kurum yardıma koşmadı. Bir süre geçtikten sonra bazı kurumlar geldi ama iş işten geçmişti. Zaten bütün kovanlar batmış halde çoğu görünmüyor. 100'ün üzerinde kovan vardı şimdi 50'ye yakını var görünüyor." dedi.

Toprak altındaki kovanların çıkarılması için uğraş verdiğini söyleyen Yıldırım, "Bir kısmını çıkardım orada bulunan, arılar yaşarlar mı yaşamazlar mı belli değil. Çünkü arı, su ve çamur aldı mı artık yaşama şansı çok zor. İçerisinde günlük yumurtası, yavrusu var bunların hepsi suda ziyan oldu gitti. Bir arının yaşayacağı 40-45 gündür eğer bu arılar çıkmaz ise bunlar kendiliğinden bitiyor." ifadelerini kullandı.

Arılar ve bal noktasında zararının olduğunu ifade eden Yıldırım, "Görevli kişiler sulama kanalının suyunu kontrolsüz bir şekilde açmışlar. Su fazla olunca bu defa taşmış yola kadar inmiş. Çok zararımız oldu. Arları 3 TL'den hesaplasak 300 bin TL hayvanlardan zararımız doğuyor. En az bir ton bal alırdık oda 250-300 bin TL para ediyor. Her petekte 10 çıta var 10 çıtada en az 1000 adet arı var. Çift katlı olduğu için her bir peteğimiz 20 çıtadır ve her çıtayı 3 kilodan hesaplasak 60 kilogram her kovanda balımız var." diye konuştu.

Konu ile ilgili konuştuğumuz DSİ ve Yazıcı Sulama Birliği yetkilileri, kanaldaki mazgalların tıkanması nedeni ile suyun taştığı, gerekli incelemenin başlatıldığını ifade ettiler. Üreticinin toprak altında kalan kovanların çıkarılması için DSİ'ye ait iş makineleri bölgede çalışmaya başladı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir