• DOLAR 34.667
  • EURO 36.343
  • ALTIN 2939.975
  • ...
İMO Gaziantep Şubesi: Ağır hasarlı binalar güvenli ve kontrollü şekilde yıkılmalı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yöneticilere çağrıda bulunmaya devam eden İMO Gaziantep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez, "Ağır hasarlı binalar güvenli ve kontrollü şekilde yıkılmalı. Orta hasarlı binalarla ilgili genelge bir an önce çıkmalı. Yeni imar alanlarında deprem yönetmeliği dikkate alınmalı. Mevcut konut stoku depreme dayanıklı hale getirilmeli" dedi.

"Bizi yönetenler uyarılarımızı dikkate almalı"

İMO Gaziantep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez, seminerin açılışında yaptığı konuşmada, depreme hazırlık konusunda karamsar bir tablo çizdi: "Hep söylüyoruz. Afet bir de olayın kendisi değil doğurmuş olduğu sonuçlardır. 6 Şubat depremleri ne yazık ki depreme hazır olmadığımızı ciddi bir şekilde karşımıza çıkardı. Resmi rakamlara göre 50 binin üzerinde insanımızı kaybettik. Yüz binlerce insanımız yaralandı ve büyük travmalar yaşandı. Ekonomik, sosyolojik ve psikolojik etkilerini belki de uzun yıllar yaşayacağız. Depreme dayanıklı kentler oluşturmak zorundayız. Üzülerek bakıyoruz ki aradan yedi ay geçmesine rağmen halen yapılan çalışmaların çokta tutarlı ilerlemediğini görüyoruz. Yarın deprem olsa Gaziantep olarak hazır mıyız? bunun cevabını halen bilemiyoruz." diye konuştu.

"Vatandaş çaresiz, ne yapacağını bilmiyor"

Güçyetmez, şöyle devam etti: "Depremin ardından binalardaki hasar tespitleri az, orta ve ağır hasarlı şeklinde yapıldı. Ancak yedi aydır vatandaş çaresizlik içinde ne yapacağını bilmeden bekliyor. Yıkılan konutların yerine sağlıklı ve güvenli konutlar yapılması gerekiyor. Ağır hasarlı binaların kontrollü bir şekilde, iş sağlığı ve iş güvenliği çerçevesi içerisinde yıkılması gerekiyor. Yıkılan binaların yerine yine bir plan çerçevesinde sağlıklı ve güvenli konutların yapılması gerekiyor. Mevcut yapı stokumuzu depreme dayanıklı hale getirmek ve vatandaşın barınma sorununu çözmek zorundayız. Orta hasarlı binaların durumu çok önemli. Çünkü burada tam bir belirsizlik var. Vatandaş çaresizlikten ne yapacağını bilmiyor. Yetkililer de net bir açıklama yapmıyor. Şehirlerimizi bir an önce depreme dayanıklı hale getirmek istiyorsak bir yandan ağır hasarlı binalarımızın güvenli ve kontrollü bir şekilde yıkımlarını yaparken, bir yandan orta hasarlı binalarımız için acil bir genelge çıkarılıp hangi kriterlere uygun olan binaların güçlendireceğinin önünün açılması gerekiyor. Bir taraftan da yeni imar planlarıyla bir sonraki depreme hazırlıklı olmamız gerekiyor."

"6 Şubat milat olsun"

Başkan Güçyetmez, depreme hazırlık konusunda yeni bir sayfa açılmasını da isteyerek, "Oda olarak bilgi ve birikimlerimizi toplum faydasına sunmaya devam edeceğiz. Yeniden yapılanma sürecinde depremlere karşı gerekli önemleri alınmış, sağlıklı, yaşanabilir, güvenli yapı stokuna ulaşmış ve mevcut yapı stoku güçlendirilmiş bir kent hayal ediyoruz. Bugüne kadar geçmiş depremlerden ders almadık. Artık alalım. Ağır hasarlı binaları güvenli ve kontrollü bir şekilde yıkalım. Orta hasarlı binalara nasıl bir işlem yapılacağı ile ilgili bir genelge çıkaralım. Bunun yanında yeni imar alanları açılırken de bilimin ışığından ayrılmadan planlamamızı yapalım. Bu zor ve uzun bir süreç. Ancak hep birlikte bunu başarmak zorundayız. 6 Şubat'ın milat olması gerekiyor. Artık bir beyaz sayfa açalım ve adeta bir seferberlik halinde depreme karşı hazırlıklarımızı tamamlayalım." şeklinde açıklamada bulundu.

Seminerin sonunda İMO Başkanı Burkay Güçyetmez ve şube yönetim kurulu üyeleri tarafından katılımcılara plaket verildi. (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir