Asya’da yüksek tansiyon: Fukuşima gerilimi tırmanıyor
Japonya'nın Fukuşima Nükleer Santrali'nde biriken arıtılmış radyoaktif atık suyu denize boşaltmaya başlaması bölgede tansiyonun yükselmesine neden oldu.
Pasifik’te Fukuşima tansiyonu yükseliyor.
Japonya, Fukuşima Daiichi Nükleer Santrali’nde biriken arıtılmış radyoaktif atık suyu okyanusa boşaltmaya başlaması tepkilere neden oldu.
Çin, ilk olarak, Japon deniz ürünlerinin ithalatını yasaklama kararı aldı.
Japonya ise yasaklama kararına ilişkin Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) şikâyette bulunabileceğini bildirdi.
Japonya Dışişleri Bakanlığı bugünkü açıklamasında, Pekin’de bulunan büyükelçilik binasına tuğla fırlatıldığı yönündeki haberleri doğruladı. Çin’e söz konusu eylemlere yönelik önlem alma, tansiyonu düşürme çağrısında bulunuldu.
Radyoaktif su salımının başladığı Perşembe günü Çin'in Shandong eyaletindeki bir Japon okulunun bulunduğu araziye taş fırlatıldı. Bir gün sonra ise Jiangsu eyaletindeki bir Japon okuluna yumurta fırlatıldı.
Japonya, radyoaktif su adımının ardından Çin'den çok sayıda taciz telefonu alındığını açıkladı.
Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde Çinli kullanıcıların Japon işletmelerin ve kurumların numaralarını çevirerek, “Nükleer kirli suyu neden okyanusa boşaltıyorsunuz?” diye bağırdıkları duyuluyor. Bu videoların altındaki yorumlarda ise kullanıcılar Japon işletmelerin numaraları paylaşıyor ve birbirini benzer aramaları yapmaya teşvik ediyor.
Japonya’nın Fukuşima adımı Güney Kore’de de tepkilerin yükselmesine neden oldu. Başkent Seul’de karar karşıtı protestolar düzenlendi. (İLKHA)