• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Kış uykusuna yatan hayvanlar neden kış uykusuna yatar?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Soğuk kış ayları geldiğinde bazı hayvanlar kış uykusuna geçer. Bu normal uyku halinden farklıdır. Hayvanlarda kış uyku halinde vücutlarının sıcaklığı düşer, kalplerinin atış hızı azalır, metabolizma hızı en düşük seviyeye gelir ve nefes alış verişleri yavaşlar. Hayvan uzun süreli hareketsiz bir uykuya dalar. 

Özellikle sıcakkanlı hayvanlar kış uykusuna yatarlar. Kış aylarında yeteri kadar yiyecek bulamadıkları için kış uykusuna yatarlar. Çünkü  normalde vücutlarında depoladıkları besinleri yakarak enerji elde ederler ancak kışın yeterli yiyecek bulamazlar. Bu nedenle bu süreci uykuda geçirirler, enerji gereksinimi en aza indirgenmiş olur. Uykuya dalmadan birkaç ay öncesinden besinleri vücutlarında depolamaya başlarlar. 

Hangi hayvanlar kış uykusuna yatar?

Kış uykusuna yatan hayvanlar şunlardır;

AYI

Kış uykusu denildiğinde akla ilk gelen hayvan ayıdır. Kış ayı gelmeden bolca beslenir ardından inlerince, mağaralarında, oyuklarda kış aylarının bir bölümünü uyuyarak geçirirler.

YILAN

Sürüngenler soğuk nedeniyle  vücut işlevlerini ya yavaşlatır ya da tamamen durdururlar. Yılan tam olarak kış uykusu denilmese de brumasyon olarak adlandırılan kış uykusuna benzer bir evreye girerler. 

YARASA

Göç etmeyen yarasalar kış uykusuna yatarlar. Ancak tehlikeli bir durum sezerlerse uykularından uyanırlar. 

KİRPİ

Kirpiler sıcaklık 4 °C’nin altına düştüğü zaman kış uykusuna yatarlar.

KÖPEKBALIĞI

Okyanus suları soğuduğunda  dolayı okyanusun derinliklerine inerek havaların ısınmasını beklerler.

BÖCEKLER

Eklembacaklı olarak bilinen  böcek türlerinin de kış uykusuna yattığı biliniyor. Karıncaların  soğuk havalarda vücut sıcaklıkları düşer ama  kış uykusuna yatmazlar.

Bu haberler de ilginizi çekebilir