• DOLAR 32.442
  • EURO 34.646
  • ALTIN 2384.463
  • ...
Zehirlenme belirtileri nelerdir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Toksik maddenin solunmasıyla oluşan zehirlenmelerde nefes darlığı, baş ağrısı, cilt kızarıklığı, morarma ve baş dönmesi gibi semptomlar da görülebilir. 

Vücut fonksiyonlarının farklı toksik maddeler yüzünden bozulması olarak tanımlanabilen zehirlenme, kişinin yaşamsal fonksiyonlarını etkilerken zehirlenmenin neden kaynaklandığına bağlı olarak kişide farklı belirtiler görülebilir.

Bulantı, kusma, karın ağrısı, hâlsizlik, baş dönmesi ve ishal, zehirlenme varlığında en sık görülen belirtiler arasında yer alıyor.

Zehirlenme kişinin yaşına, fiziksel özelliklerine, maruz kalınan toksik maddenin türüne, vücuda alınış şekline ve dozuna göre farklılık gösterebiliyor.

Zehirlenmelerin yüzde 60'ı 5 yaşın altındaki çocuklarda ve yüzde 90'ı ev ortamında meydana geldiği belirtilirken, zehirlenmeye neden olan etkenlerin başında ise sindirim yoluyla alınan, bozuk besin, ilaç, alkol ve mantar geldiği ifade ediliyor.

Ancak zehirlenme, solunum ya da cilt yoluyla da gerçekleşebildiği belirtilirken zehirlenmenin neden kaynaklandığına bağlı olarak kişide görülen yakınma ve bulgular farklılık gösteriyor.

Aynı şekilde tedavinin türü de zehirlenmeye yol açan etkenin saptanmasına bağlı olarak değiştiği, kişinin farklı sebeplerle zehirlendiği fark edildiğinde öncelikle zehirlenmeye yol açan toksik madde hastadan uzaklaştırılması ve hızlıca ilk yardım alabileceği kuruluşa başvurulması gerektiği kaydedildi.



Bu haberler de ilginizi çekebilir