• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Alkol alan bir insanın hangi organları daha çok zarar görür
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Her yıl yaklaşık 3 milyon insanın ölümüne yol açan alkol kullanımı sadece biyolojik hasara değil şiddete, huzursuzluğa çeşitli suçlara sebebiyet vermektedir. Şiddet içeren bir suç işlendiği sırada etki altında bulunanların 1/3'ünün alkol etkisi altında olduğu belirtilmektedir.  Resmi kayıtlara geçen sarhoşken kaza vakaları, toplam kaza vakalarının %15"ini oluşturmakta, ölüm ve yaralanmalara sebebiyet vermektedir. 

Alkol kullanımının toplumsal etkilerinin yanında bedensel etkileri de son derece önemlidir. Başkalarının yaşamını dolaylı olarak tehdit eden alkol, esas zararı kullanana vermektedir. Tüm sinir sistemini baskılayan alkol kullanımı organlara büyük zarar veriyor. 

Alkol alan bir insanın hangi organları daha çok zarar görür?

Dünya çapında her yıl gerçekleşen tüm  ölümlerin yüzde 5.3'üne denk gelen 3 milyon ölümün sebebi alkol kullanımıdır. 

Alkol kullanımı hem beyinde hem de vücutta tamiri zor hasarlara neden olmaktadır. Bİlim insanlarına göre alkol kullanımı sorasında beyinde gama-aminobütirik asit (Gaba) adı verilen nörotransmitter etkiye sahip kimyasal bir madde salgılanmaktadır. Gaba beyni yavaşlatıp  beynin düşünme süreci ve kontrol duygusunu yöneten kısımlarında, korteksteki reseptörlerde etkili oluyor. 

Alkol aynı zamanda vücutta dopamin hormonunun salgılanmasına kullanıma devam ettikçe , beyindeki hafıza oluşumu için önemli olan glutamat reseptörlerine bağlanmakta, elektriksel aktivitelerini baskılamakta ve anı oluşumunu engellemektedir. 

Beyinciği de etkileyen alkol  kalp atışı, solunum ve kan basıncı gibi otonom sinirleri kontrol eden omirilik soğanını da vurmaktadır. 

Karaciğere de büyük zararları olan alkol dehidrojenaz (ADH) enzimi tarafından metabolize edilmekte bu madde alkolün içindeki etanolü parçaladığında bir zehir olarak sınıflandırılan asetaldehit ortaya çıkmaktadır. Bu süreç sonunda alkol DNA'nın çalışma şeklini değiştiren asetaldehite dönüşmüş hale geliyor. Yani alkol kullanımı DNA'mıza da zarar veriyor. 

Alkol ayrıca böbreklere sıvı tutmalarını sağlayan vazopressin salınımını da baskılayarak, idrara çıkma sıklığını artırıyor. Alkol ayrıca iltihaplanmaya sebebiyet veriyor. 

Alkol tüketimi ayrıca kalp hastalıklarına, diyabete, kansere sebep olmakta, alkol kullananların ruh hallerinde bozukluk meydana gelmektedir. 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir