• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...

Bakan Özhaseki, Kayseri'de Melikgazi Belediyesi ile hayırsever işbirliğinde Anbar Mahallesi'ne yapılan Bekir Güngör Kızıltepe Aile Sağlığı Merkezi'nin açılış töreninde konuştu.

6 Şubat'ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerde 14 milyon insanın zarar gördüğünü, 850 bin bağımsız birimin yıkıldığını bilgisini veren Özhaseki, neredeyse orta ölçekli 5 Anadolu şehrinin tamamen yok olduğunu ancak yeniden yapılacağını belirtti. Özhaseki, sadece 850 bin yapının yeniden yapılması için 110 milyar dolar gerektiğini ifade etti.

Depremin ilk anlarından itibaren Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı çalışmaları anlatan Özhaseki, "Cumhurbaşkanımız saat 04.17'den itibaren ayaktaydı, bakanları görevlendirdi. Kendisi anlattığı için bize de sordu, '04.17'den itibaren ne yaptınız, herkes anlatsın' dedi, MYK toplantımızda. 'Ben dedi, anlatıyorum, birkaç saniye sonra İçişleri Bakanımız aradı, telefonun başına geçtim, şunları aradım, bakanları görevlendirdim, valilerden durumu anladım, şunları şunları yaptım, siz ne yaptınız?' diye sordu. Orada anladık biz işin tabii ki biraz daha vahametini ve ciddiyetini." dedi.

Deprem bölgesinde şu an çadırlarda kimsenin kalmadığını dile getiren Özhaseki, konteyner kentlerde ve kira yardımı yaptıkları vatandaşların dışarıda olduğunu belirterek onların da bir an önce evlerine dönmesi için çalıştıklarını kaydetti.

Yerinde Dönüşüm Projesi

200 bin civarında konutun ihalesini yaptıklarını aktaran Özhaseki, "Yerinde Dönüşüm Projesi'ne müracaat eden vatandaşımızın sayısı 200 bine yaklaştı. Onları da destekleyeceğiz, para vereceğiz, hibe vereceğiz. 2 sene ödemesiz, 10 sene vadeli kredi vereceğiz ki evlerine bir an önce kavuşsunlar. Çok şükür altından kalkıyoruz. Dışarıdan gelen yabancı misyon şefleri, 'Eğer bu depremin dörtte biri bizde olsaydı altında kalır, çökerdik' dediler. Amerika'da 2 sene kadar önce bir kasırga oldu, millet 'devlet gelmedi' diye isyanlarda. Almanya'da bir sel felaketi oldu, aradan 1,5-2 sene geçmiş, devlet hâlâ varmamış oralara. Ama bizimkinde Allah'a şükür ilk günden itibaren, ilk dakikalardan itibaren herkes koştu. Sadece hükümet mi, sadece AK Partililer mi, yok haksızlık ederim böyle söylersem. Bütün bir millet, 85 milyon ayaktaydı." (İLKHA)