HGS'de merak edilenler
Türkiye’de 2012 yılından bu yana kullanılmakta olan Hızlı Geçiş Sistemi (HGS), sürücülerin en çok merak ettiği olgulardan biridir.
Bu sistem ile boğazlardan ve otoyollardan geçiş için ücret ödemesi olarak biliniyor. Ücret ödenmediğinde araç plakasına cezai işlemin uygulandığı bir sistemdir.
Otoyol ve köprü geçişlerini kolaylaştıran HGS, sürücülerin ve araçların işlerini kolaylaştırıyor, onlara zaman kazandırıyor. İstenilen yere daha hızlı ulaşmasını sağlıyor.
HGS nasıl kullanılır?
Öncelikle HGS’yi kullanabilmek için PTT şubelerinden, anlaşmalı bankalardan veya satış noktalarından HGS etiketi alınır. Alınan etiket, HGS noktasında aracın camından okunur. Okuma yapıldığında gişelerden beklemeden geçişler yapılır.
HGS’de araç sınıflandırması
HGS'de ücretlendirme araç sınıflarına ve geçilen otoyola veya köprüye göre değişir.
Birinci sınıf araçlar; aks Aralığı 3.20 metre altında olan otomobil, kamyonet, motosiklet minibüs gibi araçlar.
İkinci sınıf araçlar; aks aralığı 3.20 metre üzerinde olan kamyonet, otobüs gibi iki akışlı her türlü araçlar.
Üçüncü sınıf araçlar; aks adeti 3 olan araçlar. Dördüncü sınıf araçlar; aks adeti 4 ve 5 olan araçlar. Beşinci sınıf araçlar; dingil sayısı 6’dan fazla olanlar. Altıncı sınıf araçlar; motosikletler.
HGS bakiye sorgulama nasıl yapılır?
Yola çıkmadan önce HGS kartında kalan bakiyenin mutlaka sorgulanması gerekiyor. Eğer bakiye yetersiz ise, HGS etiketi alınmalı. Bakiyeyi öğrenmek için PTT web sitesi, e-Devlet, HGS mobil uygulaması, HGS etiketinin alındığı banka uygulaması veya müşteri hizmetleri, HGS çağrı merkezi üzerinden öğrenilebilir.