• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...

Son zamanlarda temel gıda maddeleri başta olmak üzere birçok ürüne art arda zam yapılırken bu durumdan fakirin protein kaynağı olan ve kırmızı et yerine tüketilen beyaz et de nasibini aldı.

Kırmızı ete göre daha uygun olan ve fiyatı nedeniyle dar gelirli düşük ailelerin tercih ettiği beyaz et fiyatı neredeyse kırmızı ete yaklaşmış durumda.

Konuyla ilgili İLKHA muhabirine konuşan Bursa Kasaplar Odası Başkanı Muhsin Yıldız, tavuk firmalarının yaz sezonu nedeniyle vatandaşların piknikte arz talep meselesi ve talebin çok olduğundan arzı yükselttiğini söyledi.

"Beyaz et firmaları yaz sezonunu fırsata çevirmişler"

Tavuk firmalarının, yaz aylarında piknik sezonun açılması ve insanların kırmızı etten beyaz ete yönelmesini fırsat bildiklerini belirten Yıldız, "Beyaz et firmaları yaz sezonunu fırsata çevirmişler. Kırmızı et fiyatları altı aydır aynı fiyatta ve hiç yükseliş yoktur ama bunu yükseliş olarak görülüyorlarsa görmesinler ve vatandaşları yanıltmasınlar. Yem fiyatları sabittir. Kırmızı et fiyatları sabit olurken tavuk etin yükselişinde bir sıkıntı varsa tavuk ve piliç firmalarının yanlış bir politika izledikleri veya fırsat gördükleri bir iş oldukları bilmeleri gerekir." dedi.

"Beyaz ette çok aşırı bir yükselme olmuştur"

Bu konuda çok rahatsız olduklarını belirten Yıldız, "Bir kilo etin fiyatına bir porsiyon yemek veriyorlar. Fiyat çok yüksek olduğundan dolayı her zaman söyledim. Et fiyatları altı aydır aynı fiyatlarda durmak üzeredir. Aynı şartlar devam ediyor yükseliş yoktur. Ama insanlar her aldığı ürünün yüksek oluşunu görerek et fiyatları da zamlanmış gibi görüyorlar. Vatandaşlar et fiyatlarını günlük olarak takip edebilirler ama beyaz ette çok aşırı bir yükselme olmuştur. Piliç ürünü satan firmaların bir fırsat tanıdıklarını görmekteyiz. Bu yükselme tüketicilere karşı bir yanlış olduğunu hissediyoruz." şeklinde konuştu.

"İnsanlar piknikte arz talep meselesi ve talebin çok olduğundan arzı yükselttiler"

Kırmızı et fiyatlarında bir düşüşün mümkün olmadığını söyleyen Yıldız, "Çünkü biz istiyoruz ki yükseliş olmasın. Yem fiyatları yükselmediği müddetçe et fiyatları yükselmez ama tavuk fiyatları piknik sezonundan sonra zammı geri çektikleri zaman o zaman herkes anlar. Neden bundan üç ay önce fiyatlar yüksekti şimdi neden düştü diye düşünebilirler. İşte o zaman herkes bunların fırsatçı olduklarını görür. İnsanlar piknikte arz talep meselesi ve talebin çok olduğundan arzı yükseltiler. Bunların fırsatçı olduklarına inanıyorum. Bu bir fırsattı bunu değerlendirmemeleri gerekirdi. Esnaf ve halkı gözetmek gerekiyor. Yetkililer ve herkesin bunları bilmesi gerekir." diye belirtti.

"Hiç kimse bu konuda fırsatçı olmasın"

Son olarak hem beyaz et üreticilerine hem de vatandaşa seslenmek istediklerini söyleyen Yıldız:

"Beyaz ve kırmızı eti kıyaslandığınız zaman kırmızı etin beyaz etten daha ucuz olduğunu göreceksiniz. Çünkü biri kemikli diğeri kemiksizdir. Kırmızı etteki proteinin yüz gramı beyaz etin bir kilosunda yoktur. Onun için kırmızı et her zaman geçerliliğini koruması lazımdır. Vatandaşın yemesi gerektiği kırmızı ettir. Hiç kimse bu konuda fırsatçı olmasın." diye konuştu. (İLKHA)