İstanbul'a tahliye planı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, olası İstanbul depremi için tahliye planlarının hazır olduğunu açıkladı.
Bakan Uraloğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar;
İstanbul'daki iki tane köprümüzün askı halatlarını birini yeniledik. 15 Temmuz ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde de devam ediyoruz. Askı halatlarını yeniliyoruz ve bunların rutin kontrollerini yapıyoruz. Özellikle otoyollar üzerindeki viyadüklerin deprem güçlendirmelerini yapıyoruz. Biz Kınalı-Malkara dediğimiz Çanakkale istikametinden tahliye ve acil yardımı sağlamış olacağız. Aynı şekilde Osmangazi Köprüsü'nden ve Kuzey Marmara Otoyolu'ndan da sağlamış olacağız. İstanbul'da bir tahliye planımız var.
OPERATÖRLERE DEPREM DÜZENLEMESİ
Depremde özellikle mobil iletişimle ilgili hepimizin malumu sıkıntı yaşadık. Bir düzenleme yapacağız, operatörler afet durumunda birbirlerine belli kontenjan kullandırma zorunluluğu getireceğiz. Bir tanesinin baz istasyonu devre dışı kalmışsa diğerinin yüzde 30’unu atıyorum, diğer operatörleri açma zorunluluğu getireceğiz. Bu şekilde düzenlemeye çalışıyoruz.
Hatay’a Ordu-Giresun Havalimanı modeli
Hatay’a havalimanı projesi yaptık. Şimdi hızlıca ihalesini yapıp havaalanını yeniden yapacağız. Maalesef projeyi aynı yere yapacağız. Çünkü başka bir yer yok orada. Artık yaklaşım olarak Rize'deki ve Ordu, Giresun'daki havaalanı yaklaşımıyla denizin içerisine nasıl yapmışsak burada da Amik Gölü'nün içerisine aynı mantıkla yapacağız.
SANAYİ TAŞINIYOR
Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası arazi koodinatlarında yaşanan kayma nedeniyle ortaya çıkan tapu sorunlarını gidermek için tüm bölge yeniden haritalandırıldı. Fay hattının geçtiği yerde yol 3 metre 4 metre ötelenmiş durumda. Sizin binanızın artık koordinatları kaydı. Bu bütün deprem bölgesinde kaydı. Deprem bölgesindeki sanayi ile ilgili bir çalışma var. Bittiğinde bu dert ortadan kalkmış olacak. Bu sanayinin Anadolu'ya doğru kaydırılması noktasında deprem riskinin daha az olduğu bölgeler Konya ve Kayseri'dir. Buralar öngörülüyor. Ama bu hemen olabilecek bir iş değil. Süreç başlatıldı.
ÖTV’siz telefon
ÖTV’siz telefon kullanılması konusunda, yerli üretilen telefonların da bu konuda gündeminde olması normal ki gündemimizde. Size marka sayabilirim. Samsung Türkiye’de üretim yapıyor, Vestel zaten üretim yapıyor. Dolayısıyla, bunlar da masada, hani ne sağlayacağız, hangi vergiden vazgeçeceğiz. Dolayısıyla, önümüzdeki günlerde Sanayi Teknoloji Bakanlığı’mız ve Hazine Maliye Bakanlığı’mız bunu netleştirmiş olacak, biz de bunu hayata geçireceğiz.