Tarsus'a 'Arazi Toplulaştırma ve Kapalı Drenaj' projesi
Tarsus'ta uygulanacak olan 35 milyon TL değerindeki 'Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri ile Aşağı Seyhan (Tarsus) Ovası Kapalı Drenaj ve Tarla İçi Geliştirme Projeleri' düzenlenen toplantıda tanıtıldı.
MERSİN-Tarsus'ta uygulanacak olan 35 milyon TL değerindeki 'Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri ile Aşağı Seyhan (Tarsus) Ovası Kapalı Drenaj ve Tarla İçi Geliştirme Projeleri' düzenlenen toplantıda tanıtıldı.
Söz konusu projenin 35 milyon TL değerinde olduğunun bilgisini veren Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, projenin tamamlanmasıyla birlikte yapılan harcamanın kat kat fazlasının elde edileceğinin altını çizerek, "Mersin'de bu projeyi burada başlatıyoruz ama bitirmiyoruz. Daha ötesinde ilin genelinde ihtiyaç olan bütün bölgelerde bunu uygulamanın heyecanı içindeyiz. Arazi toplulaştırmasından sulama projelerine, Mersin'de sulanabilir alanı çoğaltacak baraj yatırımlarımızdan bin günde bin gölete kadar azim içerisinde çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.
19 Köyde Kapalı Drenaj, 34 Köyde Arazi Toplulaştırması Çalışmaları Yapılacak
"Dünyada tarımdan gelir elde eden, tarımı doğru yaparak ülke ekonomisine katkıda bulunan toplumların yaptığı doğruyu yapıyoruz" diyen Vali Güzeloğlu, "Tarsus'tan başlayarak bu çalışmayı ilin bütün köylerine taşıma heyecanını hissediyoruz. 19 köyümüzde kapalı drenaj sulaması, 34 köyümüzde de arazi toplulaştırması yapıyoruz. Bu noktada; 20 dekara dönük en az mülkiyeti bir yerde üretip bunun tarla içi yollarını, üretilen ürünü pazara götürecek ve yapımı devam eden Çukurova Uluslararası Havalimanı ile dünyanın dört bir köşesine ulaştırıp bereket, rahmet ve kazanç olarak geliri köylüye aktaracak arazi toplulaştırmasını yapıyoruz. Suyu doğru kullanacak, yeteri kadar suyu toprakla buluşturacak kapalı sulamayı modern yöntemlerle gerçekleştirecek drenaj sulaması yapıyoruz. Bu ikisini yaparken doğru olanı yapıyoruz. Yılların temel meselesini çözme yolunda bir irade ortaya koyuyoruz. Çalışmalar çiftçiye gelir demek, üretimi çoğaltmak ve ekonomik bir tasarrufla çitçinin kazancını arttırması demektir" şeklinde konuştu.
Son 3 yılda 300 milyon dolarlık gelir artışı sağlandı
son yıllarda yapılan çalışmalarla tarımsal üretim değeri olan Mersin'in üretim çapında Türkiye'de 2'nci sıraya geldiğini belirten Vali Güzeloğlu, "Mersin, üretim çapında Türkiye'de 2'nci sıraya geldi ve üretim 6 milyon 100 bin tona ulaştı. Bu üretim değeri Mersin'i temel bazı ürünlerde ülkemizin en önemli 1'nci üretici kenti haline getirdi. Biz sadece üreten değil, fiyatı belirleyen, Türkiye'nin ihracatını tanımlayan, pazar fiyatını dahi tanımlayan bir kentiz. Bunu çoğaltmak adına son 3 yılda ortaya koyulan çabayla birlikte sulanan arazi miktarı 127 bin hektardan 149 bin hektara ulaştı. İlimizin toplam üretim değeri 2 milyar 570 milyon dolardan, 2 milyar 850 milyon dolara çıktı. Çiftçilerimizin son 3 yılda 300 milyon dolarlık bir gelir artışı var." Şeklinde konuştu. (A. Hakim Kurt-İLKHA)