• DOLAR 32.383
  • EURO 34.81
  • ALTIN 2405.099
  • ...
Maymun çiçeği hastalığı nedir ve nasıl bulaşır?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Özellikle Covid-19 virüsünün ardından sıkça isminde bahsedilen bir hastalıktır. Vücutta bu tahriş ve yaralara neden olan bu hastalık genel olarak Orta ve Batı Afrika'nın tropikal yağmur ormanlarında ortaya çıkan bir virüstür.

Her ne kadar Afrika bölgesinde ağırlık olarak görülse de Dünya Sağlık Örgüt, bu hastalığın 75 ülkede görüldüğünü belirtiyor.

Maymun çiçeği hastalığının belirtileri

Herhangi bir kişi bu hastalığa yakalanarak enfekte olabilir. Afrika’daki vakaların çoğu 15 yaş altındaki çocuklarda görülüyor. Belirtilerin ortaya çıkması birkaç gün veya birkaç hafta sonrayı bulabilir.

Bu hastalığın erken belirtileri gribe benzerlik gösterir. Genel olarak ateş, titreme, baş ağrısı, kas ağrıları, bel ağrısı, yorgunluk ve halsizlik, büyümüş lenf düğümleri gibi belirtileri bulunuyor.

Bu belirtiler görüldükten birkaç gün sonra vücutta döküntüler görülmeye başlar. Döküntüler ağrı oluşturan kırmızı yumrular şeklinde başlar. Daha sonra oluşan bu sivilce şeklindeki kabarcıkların içi iltihapla dolar. Ardından kabarcıklar kabuklanır ve düşer. Bu iki ile dört hafta gibi bir sürede oluşur.

Maymun Çiçeği Virüsü Bulaşıcı Mıdır?

Maymun çiçeği virüsü bulaşıcı bir hastalık olup, virüse enfekte olan insan veya hayvanlara temas sonrası bulaşır. Bu virüs insandan insana bulaşma riski daha azdır. İnsandan insana yayılabilmesi için enfekte kişinin döküntüleriyle, solunum yolu damlacıklarıyla veya ağız sıvısıyla temas etmesi gerekiyor.

Bu hastalığın döküntüleri ve kızarıklıkları suçiçeği veya kızamık gibi diğer hastalıklara benzediği için ilk muayenelerde bu hastalık teşhisi konulabilir. Ancak büyümüş lenf nodları, maymun çiçeği hastalığını diğer hastalıklardan ayırt ettirebilir.

Maymun çiçeği hastalığı tedavisi mümkün mü?

Bu belirtilerle hastaneye başvuran ve teşhis konulan hastalar tedavi olur. Ama kırsal kesimlerde bulunan ve hastaneye başvurmayan hastalar, tedavi olma ihtiyacını duymaz. 2 ile 4 hafta içerisinde kendi kendini sınırlayan bir hastalık olduğun için çoğu kişi tedaviye gerek duymaz ve hastalık tedavisiz iyileşir. 



Bu haberler de ilginizi çekebilir