Alman vatandaşı olmak kolaylaşıyor.. Sadece 3 yılda.. İşte şartlar!
Almanya, ülkesinde yaşayan Alman pasaportu olmayan yüzde 14'lük kesim için, Vatandaşlık Yasası'nı değiştiriyor. Yasa tasarısı hükümetçe onaylandı ve 'Çifte vatandaşlık ile kolay vatandaşlığın' önü açıldı.
Yeni yasa taslağı, yıl sonuna kadar meclise gelecek. Yasa aynen onaylanırsa bu yasa ile şu ana kadar Alman vatandaşlığını almamış olan Almanya'daki bütün Türkiyeliler, Türkiye vatandaşlığından çıkmadan Alman vatandaşlığını alabilecek.
Yıl sonuna kadar yasalaşması beklenen hükümet yasa taslağının önemli maddeleri şöyle:
1. İnsanlar köken vatandaşlığından çıkmadan Alman vatandaşı olabilecek. Eskiden bu ancak istisnai hallerde mümkündü. Türkiyelilerin bir çoğu Alman vatandaşlığını alamadı. Gizlice Türkiye vatandaşlığını alan bir çok kişi de Alman vatandaşlığını kaybetti. Bunlar, yasa onaylandıktan sonra yeniden Türkiye vatandaşlığını alabilecek.
2. 2020 yılı başında yürürlüğe giren değişiklikle, Türkiyeli ana-babadan Almanya'da doğan çocuklara, geçici ve sınırlı Çifte Vatandaşlık veriliyordu. Türkiyeli çocukların en geçe 23 yaşında, Alman ya da Türkiye pasaportundan birine karar vermesi isteniyordu. Bu durum kalkıyor
3.Vatandaşlığa geçiş için Almanya'da sekiz yıl yaşama şartı yumuşatıldı ve beş yıla indirildi. Böylece, Almanya'daki neredeyse tüm Türkiyelilerin Alman vatandaşlığı hakkı doğdu. Yeni gelenler de, eğer işinde başarılıysa ve Almanca biliyorsa üç yıl içinde Alman vatandaşlığını alabilecek.
4. Vatandaşlığa almada dil ve sürenin dışında, özgür demokratik düzene bağlılığa bakılacak. İnsan onuruna aykırı davranan vatandaş olamayacak. Irkçı ya görüşleri olanlar, insanlık dışı eylemlerde bulunanlar vatandaş olamayacak.
5.Vatandaşlığa geçiş öncesi yapılacak güvenlik soruşturması hızlanacak ve dijital ortamda yapılacak. Bununla ilgili makamlar sonradan belirlenecek.
6.Vatandaşlığa geçecek kişinin, kendisinin ve aile üyelerinin geçimini sağlaması diğer bir önkoşul. Sosyal yardım alanlar, devlet yardımları ile geçinenler vatandaş olamayacak.
7.Birinci kuşak Türkiyeliler de, vatandaşlık şartları daha da yumuşatılacak. Bunlarda dil şartı aranmayacak ve hemen vatandaşlığa kabul edilecekler.