• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Memur-Sen Bursa Şube Başkanı Acar: Okullardaki personel ihtiyacı devam ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

2023-2024 eğitim-öğretim yılı 11 Eylül Pazartesi günü başlıyor.  Yeni eğitim-öğretim yılının başlayacak olması nedeniyle okullarda personel eksikliği her geçen yıl artarak devam ediyor.

Okullardaki temizlik problemi ile ilgili İLKHA muhabirlerine konuşan Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen Bursa Şube Başkanı Ramazan Acar, okullardaki yardımcı personel ihtiyacı bir an önce karşılansınması gerektiğini belirtti.

"Her kurumda olduğu gibi bazı aksaklıklar söz konusudur"

Yeni eğitim-öğretim dönemine sayılı günler kalmasına rağmen okullar ve eğitim kurumların eğitime hazır hale gelmesi için okul yöneticilerin ve diğer eğitim çalışanları canhıraş bir şekilde çalıştıkları belirten Acar, " Her kurumda olduğu gibi bazı aksaklıklar söz konusudur. Bunların başında okulların hazır hale getirilirken yerel imkânlar meselesiyle ile ilgili çözüm üretmek gayretinde olan idarecilerin eğitim -öğretim ortamlarına hazırlarken eğitimin diğer alanlarına ilişkin yapacakları işlemlerde geri kalmak zorunda kalabilirler." şeklinde konuştu.

"Pandemi döneminde sekteye uğradı"

Okullardaki yardımcı personel ihtiyacı bir an önce karşılanması gerektiğini belirten Acar, "Normal şartlarda bu iş nasıl yapılıyor. Yaklaşık olarak 8-10 yıldır toplum yararına çalışma projesi olan İŞKUR tarafından bin 500- iki bin TL arası rakamda çalışanları istihdam etmek suretiyle okulların temizlik ve güvelik ihtiyacını karşılama yoluna gidiliyordu. Pandemi döneminde bu iş biraz sekteye uğradı. Geçen yıl biraz gecikmeli de olsa yine başlatıldı. "dedi.

"Okul bazlı bütçeye geçelim"

Acar, "Hali hazırda üç hafta kalmasına rağmen İŞKUR'dan gerekli açıklamalar ve başvurular alınıyor olmasına rağmen başlamanın eylül ayı başında yetişmeyeceği endişesi doğuruyor. Bu minvalde tekrar dikkat çekmek hem okulların TYP üzerinden gelecekler hem de okul aile birlikleri imkânıyla oluşturmaya çalışılan çalışan kişi sayısı noktasındaki bu tarz sorunları her yıl yaşamamak adına Milli Eğitim Bakanlığına geçmiş yıllarda bulunduğumuz bir çağrıyı yeniledik. Okul bazlı bütçeye geçelim. Kurumun öğrenci sayısı çarpı kapalı alan çarpı belli bir rakam belirlemek suretiyle maliyetler bellidir. Temizlik personeli ve malzemesi güvenliğine kadar bu noktada bakanlığımız geçmiş yıllarda cüzi de olsa bir adım attı. Bazı ödenek taksitleri yoluna gittiler ama henüz disipline ve düzenli bir hale getirilemedi." diye belirtti.

"MEB inisiyatif almalı"

Devletin bu bağlamda güçlü olduğunu MEB'in özellikle bu konuda inisiyatif alabileceğini düşünerek okul bazlı ödeneksiz temine mutlaka geçilmesi gerektiğini belirten Acar, "Türkiye genelindeki okulların ve öğrencilerin sayısı bellidir. Okulların bu konudaki mağduriyetinin okul yöneticilerimizin yaşadığı sıkıntıların bir an önce önüne geçilmesi için palyatif çözüm olan TYP gibi okulun imkanları ölçüsünde aile birliğinde çalıştırma yöntemi dediğimiz hususlardan kurtarmak eğitim çalışanlarımızın eğitim yöneticilerimizin eğitim-öğretim odaklanabilmesinin tek çıkar yolu bu olduğunu öngörüyoruz. Çünkü insanlar doğal olarak okulların zorunlu ihtiyaçlarının karşılamak gibi değişik hususlara kafa yorarken bazı hususlarda aksamalar olabiliyor. Personel ihtiyacını gidermenin okul ihtiyaçlarının karşılamanın tek bir çözümü vardır. Okul bazlı ödenek ve okul bazlı bütçe sistemine geçmesidir." diye konuştu. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir