Türkiye'de Neler Oluyor
Türkiye'de Neler Oluyor... AK Parti'nin İstanbul ve Ankara adayları kim? Meral Akşener 26 Ağustos'ta ne açıklayacak? Muhalefet yerel seçimlerde ittifak yapacak mı? Zamlı memur maaşları ne zaman belli olacak? Emeklilere ek zam yapılacak mı? Satılık ve kiralık ev fiyatları ne olacak? Covid-19'un yeni varyantı Eris Türkiye'de görüldü mü? İstanbul barajları alarm veriyor. Sıfır ve ikinci el araç fiyatları düşecek mi? Öğrencilere vergisiz telefon yürürlüğe girdi mi, şartları neler? Okullar ne zaman açılacak, yaz tatili ne zaman bitecek?
AK Parti'nin İstanbul ve Ankara adayları kim?
Muhalefet partileri 14 Mayıs seçim yenilgisinin getirdiği iç tartışmalar yaşarken AK Parti yerel seçim hazırlıklarını başlattı. İstanbul ve Ankara belediyeleri başta olmak üzere muhalefetteki birçok belediyeyi yeniden kazanma hedefiyle yola çıkan AK Parti ilk iş olarak seçim strateji ekibini yeniledi. Çalışmanın ilk etabında il ve ilçe analizleri yapan ekip daha sonra yerel seçim politikasının genel çerçevesini çizecek, son aşamada ise "en doğru aday" arayışına girilecek. Buna göre İstanbul için Murat Kurum ve Tevfik Göksu, Ankara için Turgut Altınok isimleri ön plana çıkıyor.
Meral Akşener 26 Ağustos'ta ne açıklayacak? Muhalefet yerel seçimlerde ittifak yapacak mı?
Siyasette gözler İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in 26 Ağustos'ta yapacağı açıklamaya çevrildi.
Akşener, İYİ Parti'nin yol haritasını ve yerel seçimlere ilişkin stratejisi açıklayacak. Seçimlere tek başına girmeye dair mesajlar vermesi, ancak kapıları tamamen kapatmaması bekleniyor. Ekrem İmamoğlu'nun "İstanbul İttifakı" çağrısına da dolaylı da olsa değinebileceği belirtiliyor.
26 Ağustos'taki açıklamada dikkatlerin kesildiği bir diğer başlık da MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yerel seçimler için çağrısı olacak. Bu çağrıya da Akşener'in konuşmasında ayrı bir parantez açması bekleniyor.
Zamlı memur maaşları belli oluyor
Yaklaşık 8,5 milyon vatandaşı doğrudan ilgilendiren zam teklifi için nefesler tutuldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan bugün teklifi ve sosyal haklar için açıklamalarda bulunacak. Zam oranı 3,7 milyon memuru, 2,7 milyon memur emeklisini ve 2,4 milyon sosyal destek ödemesi alan vatandaşı ilgilendiriyor. Bilindiği üzere 65 yaş, engelli ve evde bakım maaşı gibi sosyal destek ödemeleri doğrudan memur zammı ile belirleniyor.
Emeklilere ek zam yapılacak mı?
Emekli maaşlarına ek zam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'dan gelen açıklamalar sonrası emeklilerin gündeminde ilk sıralarda yer alıyor. Peki, emeklilere ne zaman ve ne kadar ek zam yapılacak?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, emekli zammıyla ilgili şu açıklamaları yaptı: "Emeklilerle ilgili Bakanlığımız çalışmalarını sürdürüyor. Memurlarımıza zamlar gelirken, emeklilerimize hiçbir şeyin gelmemesi olacak bir şey değil. Onları da inşallah memnun edecek adımları atacağız."
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da "Emeklilerle ilgili Sayın Cumhurbaşkanı'mızın talimatlarını aldık ve çalışmaya başladık. Bu zamana kadar ne emeklilerimizin ne de diğer vatandaşlarımızın taleplerine kayıtsız kalmadık, bundan sonra da kalmayız. Tüm imkanlarımızı hatta imkanları daha da zorlayarak gerekeni yapacağımızın bilinmesini özellikle belirtmek istiyorum." dedi.
Satılık ve kiralık ev fiyatları ne olacak?
Ev satın alacaklar da kiralayacaklar son aylarda emlak piyasasındaki hareketliliğe kilitlenmiş durumda. Konut kampanyalarının piyasaya etkisi merak ediliyor. Bazı emlakçılar satılık ev fiyatlarının 15 günde 500 bin TL arttığını belirtirken bazı emlakçılar ise özellikle kiralarda şimdiden bir düşüş olduğunu söylüyor. Kimisi de 6 ay içerisinde kiralarda düşüş bekliyor. Peki, satılık ev fiyatları düşer mi? Kiralar düşecek mi yükselecek mi? Sektör temsilcileri bu konuda farklı görüşlere sahip. Ev kiraları, birçok faktöre bağlı olarak değişebiliyor. Piyasa koşulları, arz ve talep dengesi, ekonomik faktörler ve bölgesel faktörler gibi etkenler ev kiralarının düşmesine veya yükselmesine sebep olabiliyor.
Ancak, genel olarak ev kiraları enflasyonla birlikte artış gösteriyor. Kiralama piyasasında talep yüksek olduğunda veya arz sınırlı olduğunda kiralar genellikle yükseliyor. Öte yandan, talep düşük olduğunda veya arz fazlaysa kiralar düşebiliyor.
Covid-19'un yeni varyantı Eris Türkiye'de görüldü mü?
Dünya Sağlık Örgütü, 9 Ağustos'ta yayımladığı raporunda, daha önce "gözlem altındaki varyant" olan Omicron'un alt türevi Eris (EG.5.1) varyantının statüsünü, "izlenmesi gereken varyant" olarak değiştirmişti.
Mevcut kanıtlara dayanarak, Eris'in oluşturduğu halk sağlığı riski, diğer mevcut Covid-19 varyantlarının riskine benzer şekilde "küresel düzeyde düşük" olarak değerlendirilmiş, Eris'in özelliklerine bağlı olarak küresel şekilde yayılabileceği ve vakalarda artışa neden olabileceği kaydedilmişti.
Dünya Sağlık Örgütü'nün yakın takibe aldığı Eris varyantı vakalarına henüz Türkiye'de rastlanmadı.
İstanbul barajları alarm veriyor
İstanbul'da baraj doluluk oranları, sıcak havalarla birlikte azalmaya devam ediyor. Seviye giderek düşüyor. Barajlar kuruyor. Megakent her geçen gün biraz daha susuz kalıyor. Barajlardaki doluluk oranı yüzde 31'lere kadar geriledi. Bu oran son 9 yılın en düşük seviyesinde.
Geçen ay İstanbul'da sıfır yağış oldu. Bundan sonra da sıfır yağış olursa İstanbul'un 64-65 günlük suyu kalmış oluyor. Kritik noktadaki yer Avrupa Yakası'ndaki semtler. Avrupa yakasında ise 30 günlük su var.
Sıfır ve ikinci el araç fiyatları düşecek mi?
Türkiye'de sıfır ve 2. el araba fiyatlarıyla ilgili belirsizlik sürüyor. Uzmanlar fiyatların düşmesi için aşağıdaki kriterlerin olumlu yönde değişmesinin gerektiğini belirtiyor.
-Dövizden ve üretim maliyetlerinden dolayı artma eğilimini sürdüren araç fiyatları,
-Akaryakıt zamlarının lojistik başta olmak üzere tüm gider kalemlerine yansıması ve yüksek enflasyon sebebiyle operasyonel giderlerin artması, bunun da ürün maliyetlerine yansıması,
-1,6 ve altında motora sahip tüm modellerin en yüksek vergi dilimi olan yüzde 80'e dayanması,
-Engelliler için belirlenen sınırda çok az seçenek kalması ve yılbaşında hangi oranda artırılacağı,
-Yılbaşında vergi matrahlarının hangi oranda artırılacağına bağlı olarak yüzde 45-50-60-70 dilimlerine hangi modellerin inebileceği,
-Mart sonu olması beklenen yerel seçimler öncesi ve sonrasında izlenecek maliye politikası. (Cari açık mı yoksa ÖTV gelirleri mi önceliklendirilecek?)
Öğrencilere vergisiz telefon yürürlüğe girdi mi, şartları neler?
KDV ve ÖTV’lerden muaf olarak 1 kereye mahsus olmak şartıyla öğrencilere vergisiz cep telefonu ve bilgisayar satışı 21 Ağustos tarihli Kabine Toplantısı'nda ele alındı. Ancak vergisiz cep telefonu şartları ve detaylar henüz belli olmadı.
Şu ana kadar paylaşılan açıklamalara göre açık öğretimde okuyan veya yüksek lisans yapan öğrenciler vergi muafiyetinden faydalanamayacak. Sadece bir yükseköğretim kurumunda yer alan ön lisans ve lisans öğrencileri vergisiz cep telefonu ve bilgisayar satışından faydalanabilecek.
Öğrencilere verilecek olan vergisiz telefon ve bilgisayar için şu ana kadar yapılan açıklamalara göre sadece Türkiye'de üretilen veya montajlanan ürünlerde ve belirtilen fiyat aralığında yer alan telefon ve bilgisayarda vergi indirimi geçerli olacak.
Yapılan kabine toplantısında gençlere verilecek olan ücretsiz 10 GB internet konusu da yer aldı. Bu konuyla ilgili net bir açıklama vergisiz telefon ve bilgisayar gibi henüz belli değil.
Okullar ne zaman açılacak, yaz tatili ne zaman bitecek?
2023-2024 eğitim öğretim yılı takviminin Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından duyurulmasıyla birlikte, okulların açılacağı tarih belli oldu. Buna göre; okullar 11 Eylül tarihinde açılacak ve yeni eğitim öğretim yılı başlayacak. Takvime göre, ilk ara tatil 13-17 Kasım tarihleri arasında yapılacak. Öğrenciler, 22 Ocak Cuma günü yarıyıl tatiline çıkacak. 5 Şubat'ta ikinci dönem başlayacak. Bahar döneminde yapılacak ikinci ara tatilin tarihi ise 8 ile 12 Nisan arası olarak belirlendi. Eğitim-öğretim yılı 14 Haziran'da tamamlanacak.