• DOLAR 34.55
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3006.52
  • ...

Yapılan son düzenleme ile en düşük emekli maaşı 7 bin 500 liraya yükseltilmişti. Hem emekli maaşlarına yapılan zam hem seçim sonrası memur maaşlarına yapılan zammın ardından 2023 SGK ile 4A, 4B, 4C emekli maaşı hesaplaması merak konusu olmaya başladı.

Yapılan düzenlemelerle birlikte memur, işçi ve bireysel emekliliğe başvuracaklar, önce alacakları emekli maaşlarını hesaplamaya başladı.

Kimi e-Devlet üzerinden emeklilik halinde alacağı maaşı hesaplarken kimisi SGK'nın yolunu tuttu kimi vatandaşlar ise bir uzmanın yanında hesaplamayı yapıyor.

Milyonlarca SSK ve Bağ-Kurluların gündemini meşgul eden emekli aylığı nasıl hesaplanır?

Emekli maaşları, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) hizmete koyduğu robot aracılığıyla kolay bir şekilde hesaplanabiliyor.

SGK kapsamında sigorta sistemi 4A, 4B ve 4C olmak üzere 3’e ayrılıyor. Bu noktada çalışılan sigorta sistemi, ödenen primler hesaplanırken, sigortalılık süresi, prim ödeme gün sayısı ve yaş faktörleri baz alınarak hesaplamalar yapılıyor.

SGK, 4A, 4B, 4C, SSK, memur emekli maaşı, EYT emekli maaşı, 3600 Ek göstergeli öğretmen maaşı, BAĞKUR emekli maaşı, malulen emekli maaşının nasıl hesaplandığı ise, en çok merak edilen konuların başında geliyor.

Emekli maaşı hesaplanırken, öncelikle sigortalının aylık brüt kazancı belirlenir. Sigortalının aylık brüt kazancı, SGK’ya bildirilen ücretlerin toplamına eşittir. Bu hesaplamanın ardından ikinci aşamada sigortalının prime esas kazancı belirlenir. Emekli maaşı hesaplaması yapılırken, sigortalının prim ödeme gün sayısı da dikkatten kaçırılmayacak şeklinde hesaplanır. Prim ödeme gün sayısıyla sigortalının emekli maaşı birbirine doğru orantılıdır. Prim gün sayısı artıkça, sigortalının emekli maaşı da artar. Emekli maaşı hesaplaması yapılırken, sigortalının prim ödeme gün sayısıyla birlikte bir de sigortalılık süresi dikkate alınır.  Sigortalık süresiyle emekli maaşı doğru orantılı olarak artar.

 SGK üzerinden emekli maaş hesaplaması nasıl yapılır?

4A SGK emeklisi bir vatandaş, emekli maaşlarını hesaplamak isterken, yapması gereken tek işlem "uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/" adresinden "T.C. Kimlik Numarası, SSK Sicil Numarası, Baba Adı, Nüfus İl ve Doğum Tarihi" gibi bilgiler ile sorgusunu tamamlamak. Ekranda bu sorguyu tamamladıktan sonra emekli maaşı çalıştığı devre boyunca yatırdığı primlerle orantılı olarak hesaplanır.

BAĞ-KUR emeklisi maaş hesaplaması nereden yapılır?

4A yani SGK’lı vatandaşların yanında bir de kendi sigortasını kendileri ödeyen Bağ-Kurlular bulunuyor. 4B Bağ-Kur emeklisi olan vatandaşlar ise, T.C. Kimlik Numarası ve şifreleriyle e-Devlet sistemine giriş yaparak alacakları maaş tutarını kolayca görüntüleyebilirler. Bu işlem için hizmet dökümü sayfasında yer alan 4B emekli maaşı hesaplama linkine tıklayarak esnaf veya tarım işçisi seçeneklerini seçmesi gerekmektedir. Bu seçenekleri tıkladıktan sonra alacağı emekli maaşı ekranda görülecektir.

4C emeklisi maaş sorgulaması nasıl ve nereden yapılır?

4A ve 4B’de olduğu gibi emekli maaş sorgulamasını hem SGK üzerinden hem de e-Devlet kapısı yardımıyla yapabilmektedir. e-Devlet üzerinde T.C. kimlik numarası ve şifresiyle giriş yapar. Ekranda yapmak istediği işlemi işaretlemek suretiyle işlemlerini tamamlar.