• DOLAR 34.546
  • EURO 36.186
  • ALTIN 2982.684
  • ...
SON DAKİKA
Sıcaklıkların artmasıyla mesken yangınlarında da artışlar yaşanıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şanlıurfa'da aşırı sıcaklıklar, başta mesken yangını olmak üzere anız, orman yangınlarının çıkmasına neden oluyor.

Artan mesken yangınlarına dikkat çeken Şanlıurfa İtfaiye Daire Başkanı Ahmet Nur Asoğlu, İLKHA aracılığıyla uyarılarda bulundu.

Şanlıurfa'da Ocak ayı ile Temmuz ve Ağustos ayı arasında mesken yangınının yüzde 300 arttığını ifade eden Asoğlu, bunun nedeninin klimaların aşırı bir şekilde kullanılması ve havanın uzun süre sıcaklığını sürdürmesinden kaynaklandığını vurguladı.

Yangında acil bir şekilde kişinin kendisini ve çocuklarını hemen dışarıya çıkarması gerektiğini aktaran Asoğlu, ayrıca elektrik ve doğalgazın kesilip 112'ye bildirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Telefon gibi teknolojik ürünlerin bataryalarının belli bir süre şarjda bırakılmasından kaynaklı patlamaların da meydana geldiğini ve yangına sebep olduğunun altını çizen Asoğlu, mesken yangınlarına karşı daha dikkatli olunması konusunda uyarıda bulundu.

"Sıcaklıkların artmasıyla birlikte doğal olarak yangınlar da artmış durumda"

Ahmet Nur Asoğlu

İLKHA'ya konuşan As, "Şehrimiz Türkiye'nin hemen hemen en sıcak ilidir. Gölgede 50 dereceleri bulan bir sıcaklığımız var. Evlerimizde bulunan metal eşyalara bile elimizi vurduğumuz zaman elimizi hemen çekmek zorunda kalıyoruz, böyle bir sıcaklığa sahibiz. Sıcaklıkların artmasıyla birlikte doğal olarak yangınlar da artmış durumda. Anız yangınları, ekin yangınları ve dışarıda bulunan malzemelerin tutuşması sonucu mesken yangınları da artmış oluyor. Şanlıurfa ve ilçeleri üzerinden istatistiklere baktığımız zaman ocak ayı ie temmuz ve ağustos ayı arasında mesken yangını yüzde 300 artmış bulunmaktadır. Bunun da nedeni sıcaklıkların büyük oranda artması, evlerimizde kullandığımız klimaların devreye girmesidir. Klimaların devreye girmesi ve havanın uzun süre sıcaklığını sürdürmesi, saatlerce klimaların açık olması, kompresörlerin ısınması ve uzun süre klima kullanımından dolayı tesisatların ısınması ve çeşitli alanlarda nerede boşluk varsa orada ark yapması yangınların çıkmasına sebep olmaktadır." dedi.

"Yangın sırasında panik yapmayalım"

Yangın durumunda neler yapılması gerektiğini anlatan As, "Yangın durumunda acil bir şekilde kendimizi ve çocuklarımızı hemen dışarıya çıkarmamız gerekir. Birinci olarak elektrik ve doğalgazı kapatıp hemen 112'yi aramamız gerekir. Çağrı bize ulaştıktan sonra en az 4-5 dakika içerisinde yangın yerine yetişmekteyiz ve oradaki arkadaşlarımız yangını söndürmek için mücadele edecektir. Yangın sırasında panik yapmamamız gerekir. İtfaiye personellerinin yangın söndürme esnasında paniklemesine neden olmamalıyız. Sakin bir şekilde yangın olan yerden uzaklaşıp seyredilmesi gerekiyor. Şanlıurfa gibi sıcak bölgelerde özellikle kuru kimyevi toz tüpü dediğimiz yangın söndürme tüplerini evde bulundurmamız gerekiyor. Yangın ilk çıktığı an bizim hükmümüzdedir, kuru kimyevi tozumuz yanımızda hazır olduğu an onu sıkaraktan yangını söndürebiliriz. Yangın tüpümüz yoksa ve yangın yayılırsa onu söndürmek de güçleşmektedir." şeklinde konuştu.

"Pano aşağıdaysa müdahale edebilme şansımız var"

Elektrikten dolayı çıkan yangınların artığına işaret eden As, "Elektrikten dolayı çıkan yangınlar şehrimizin çeşitli bölgelerinde bulunan elektrik trafolarının panolarında meydana gelir. Pano aşağıdaysa müdahale edebilme şansımız var fakat bunu kesinlikle suyla yapmamalıyız; çünkü orada elektrik var. Suyla söndürmeye kalkarsak ters etki yaparak elektriğe kapılmamıza neden olabilir. Kuru kimyevi toz varsa onunla müdahale edeceğiz, yoksa da geri çekilip 112'yi arayacağız." diye konuştu.

"Bataryaları şarj ederken uzun süre prizde bırakmayalım"

Telefon gibi teknolojik ürünlerin şarj edilirken uzun süre prizde bırakılmaması gerektiğine dikkat çeken As, "Son zamanlarda teknolojinin gelişmesiyle birlikte evlerde kullanılan telefon sayılarında artış oldu. Yine birçok elektrikli ürünlerimizi bataryayla kullanıyoruz. Bu bataryaların şarj edilmesi gerekiyor. Başta telefon bataryaları olmak üzere bu bataryaları şarj ederken uzun süre prizde bırakmayalım. Merdiven altı üretilen bir bataryaysa belli bir süre şarjda bırakıldıktan sonra bunlarda patlama meydana geliyor. Bu da yangınların çıkmasına sebep oluyor. Bunlara da dikkat etmemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı. (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir