Celal Deresi tehlike saçıyor
Vatandaşların şikayetleri üzerine harekete geçen Silopi Toplum Sağlığı Merkezi ekipleri, derenin insan ve hayvan sağlığı açısından zararlı olduğunu tespit etti.
ŞIRNAK - Silopi'nin ortasından geçen yaklaşık 4 kilometre uzunluğa sahip Celal Deresi halk sağlığını tehdit ediyor. Kanalizasyonların içerisine aktığı, hayvanların içinde cirit attığı ve çocukların oyun merkezi haline gelen dere için 10 günde 2 bin imza toplandı.
Tehlikenin farkında olduklarını belirten çocuklar, deredeki yılan ve farelerden korktuklarını ve pis kokudan dolayı evlerinde rahat uyuyamadıklarını söylediler.
Şikayetlerini dile getiren Karşıyaka Mahallesi sakinlerinden Yunus Müldür; "Yıllardır bu rezaleti çekiyoruz. Çocuklar bu pisliğin ortasında oynuyor. Dere içinden su akmıyor. Kanalizasyon suları dereye akıtılıyor. Dereye bir metre perde beton ve kanalizasyon boruları döşenirse bu sorun hal olur. Niçin İstanbul'da, Ankara'da, Adana'da, Diyarbakır'da yapılıyor da Silopi'de yapılmıyor."diye konuştu. Dere kenarında oturan Ramazan Hüseyinoğlu, dereden ötürü hastalık kaptığını ve 3 yıldır hasta olduğunu ifade etti. Akşam sofraya pis kokudan dolayı oturamadıklarını anlatan Selvi Müldür, çocuklarının hastalandığını söyledi. Halime Tayran da kanalizasyon kokusundan evde yatamadıklarını kapı ve pencerelerini sürekli kapalı tuttuğunu belirtti.
Silopi Muhtarlar Derneği Başkanı ve aynı zamanda Karşıyaka mahalle muhtarı olan Ahmet Ökten, Celal Deresi için 2 bin imza topladıklarını söyledi. Derede hayvanların cirit attığını ve çocukların derede pislik içerisinde oynadığını ifade eden Ökten, "Derede temizlik çalışması yapılmalıdır. Derenin demir korkulukları yeniden yapılmalıdır. 10 gündür imza kampanyası başlattık. Kokudan, sineklerden vatandaşlarımız yatamıyor."dedi.
Barbaros ve Karşıyaka mahalleleri sakinleri ilçeyi ikiye ayıran Celal Deresi'nden yayılan kötü koku nedeniyle yaptıkları şikayet üzerine Silopi Toplum Sağlığı Merkezi Çevre Sağlığı Personelleri tarafından derede inceleme yapıldı. Sağlık personeli derenin her iki tarafında yaptıkları incelemede birçok olumsuzluk ile karşılaştı. Çevre Sağlığı'ndan 4 kişilik personel tarafından yapılan inceleme sonucunda dere yatağının etrafının engelleyici ve koruyucu demir parmaklıkların olmadığı, dere yatağına kanalizasyon boruların bağlandığı, beton blokların ve korkulukların yıkıldığı tespit edildi. Dereye ait korkulukların olmaması nedeniyle çocukların ve hayvanların dereye rahatlıkla girebildiği ve bunun insan ve hayvan sağlığı açısından tehlike oluşturduğu belirtildi. Yapılan incelemede ayrıca dere yatağının mevcut koşullar altında insan, hayvan ve bitkileri olumsuz yönde etkilediği ve bulaşıcı hastalık riski doğuracağı bildirildi.
Silopi Toplum Sağlığı Merkezi Çevre Sağlığı tarafından rapor haline getirilen tutanaklar Şırnak İl Halk Sağlığı Merkezi, Silopi Kaymakamlığı ve Silopi belediyesine sunuldu.
(Muhammed Müldür - İLKHA)