• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Cemil Bayık Yine Hükümeti Tehdit Etti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

PKK`nın Kandil`deki oluşumunun başında bulunan Cemil Bayık, hükümetin barış sürecinin nasıl ilerleyeceği konusunda bir planı ve programı olmadığını, hatta büyük bir savaşa hazırlandığını savundu.

Kandil Dağı`na giden ve Cemil Bayık`la uzun bir söyleşi yapan İngiliz basın kuruluşu BBC, yapılan söyleşiyi BBC Türkçe`de yayınladı. Söyleşide Bayık, Türkiye hükümetine yine tehditler savurdu. Cemil Bayık, sürecin seçimlere ve siyasi kazanımlara kurban edildiğini öne sürdü, "Tabanımızı tutmakta zorlanıyoruz" dedi.

HÜKÜMETE 1 EYLÜL`E KADAR SÜRE

Hükümete, adım atması için 1 Eylül`e kadar süre verdiklerini söyleyen Bayık, adım atılmazsa bu tarihten itibaren geri çekilmeyi durduracaklarını söyledi.

Bayık`a göre AK Parti hükümetinin sürecin yol haritasıyla ilgili, hangi aşamada hangi adımların atılacağına dair programı yok: "Kemal Kılıçdaroğlu bile dedi ki, `Çözüm paketi diye bir şey yok ki ben karşı olayım ya da yandaş olayım.` Gerçeği de budur. AK Parti bugüne kadar Türkiye toplumuna, uluslararası camiaya çözüm yönünde herhangi bir paket sundu mu?"

"BİZ BİRİNCİ AŞAMAYI TAMAMLADIK"

"Biz elimizdeki esirleri karşılıksız bıraktık. Ateşkesi karşılıksız ilan ettik. Savaşı durdurma, gerillayı Kuzey`den Güney`e çekmeyi pratikleştirdik. Birinci aşamayı biz başarıyla tamamladık" diyen Bayık şöyle devam ediyor: "1 Haziran, ikinci aşamanın başlangıcıdır. Bu da Ekim ayının sonuna kadar tamamlanacaktı. Ekim ayının sonunda da üçüncü aşamaya geçilecekti. Sıra Türk devletinin adım atmasına gelince, ikinci aşamada, Türk devleti adım atmadı, gerekçeler yaratmaya başladı. Adım atmak istemiyorlar, gündemlerinde çözüm yok, amaçlarında savaş hazırlığı var."

Bayık`a göre Abdullah Öcalan ve kendisiyle görüşen heyetin mutabakatı doğrultusunda, sürecin birinci aşamasında silahlar susacak, PKK`lılar Güney`e doğru geri çekilmeye başlayacaktı.

YENİ KATILIMLAR DOĞRU

Bayık, PKK`ya yeni katılımlar olduğunu doğruluyor ve ekliyor: "Eğer (hükümet) çözümde ısrarlı olsaydı, topluma çözüm programı sunsaydı, toplumun güveni olurdu ve tutup da insanlar köylerinden, şehirlerinden çıkıp bu süreçte gelip PKK`ye katılmazdı."

Bayık, "Eğer sorumluluklarını yerine getirirlerse umuyorum ki bu süreç çöküntüden çıkartılabilir. Bu da herkesin yararınadır. Aksi takdirde korkunç sorunlar yaşanabilir" yorumunu yapıyor.

Bununla birlikte Bayık, "Biz 1 Eylül`e kadar çabalarımızı sürdüreceğiz. Apo da sürdürüyor, biz de sürdürüyoruz. Eğer 1 Eylül`e kadar ikinci aşamanın gerektirdiği yönde adım atmazlarsa bizim artık yapacağımız bir şey kalmaz. Biz geri çekilmeyi sürdürdük, 1 Eylül`e kadar da sürdüreceğiz, ama 1 Eylül`de bunu görmezsek geri çekilmeyi durdururuz. Ve hatta böyle devam ederlerse geriye gelen güçler nasıl geldilerse öyle de tekrar Kuzey`e giderler. Onun için zamana oynamamaları gerekir, oyun oynamamaları gerekir" diye konuşuyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir