• DOLAR 34.65
  • EURO 36.478
  • ALTIN 2933.826
  • ...
Düzova Mahallesi'nin elektrik mağduriyeti!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çınar ilçesinin Düzova Mahallesi (Qerhéta), bazı sakinlerin borcundan dolayı 11 gündür elektriksiz. İlk günden bu yana konuyla yakından ilgilenip taraflarla görüşme sağlayan HÜDA PAR İl Başkanı Vedat Turgut, sorunun çözüme kavuşturulması için ilgili makamlara çağrıda bulundu.

Konunun ilk günden beri takipçisi olduklarını belirten HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Vedat Turgut, taraflarla yaptıkları görüşmeleri aktararak hem Dicle Elektrik'in hem de Düzova mahalle sakinlerinin kendilerine göre haklılık paylarının olduğunu ifade etti.

Düzova Mahallesi'ndeki durumu özetleyen Turgut, "10 günü aşkındır Diyarbakır'ın Çınar ilçesine bağlı Düzova (Qerhéta) Mahallesi'ne elektrikler verilmemiş. HÜDA PAR olarak ilk günden itibaren köylülerle diyaloğa geçip işin hikmetini ve kaynağından meseleyi öğrenme şeklinde bir girişimimiz oldu. Köylülerin taleplerini ve sıkıntılarını aldıktan sonra ertesi gün DEDAŞ Müdürüyle bir görüşme gerçekleştirdik." ifadelerini kullandı.

"Haksızlık yapan olsa da tüm mahallenin elektriklerinin kesilmesi doğru değil"

Yapılan görüşmelerde hem Dicle Elektrik Müdürü'nün hem de köylülerin bazı gerekçelerinin olduğunun altını çizen Turgut, "Şu bir hakikattir ki Türkiye Yüzyılı düşünüldüğü bir dönemde 140 haneli bir mahallede, bine yakın insan ve 3 bine yakın hayvanın 10 gün boyunca elektriksiz ve susuz bırakılması düşündürücüdür. Dolayısıyla zamanlama yanlıştır. Köylülerin pamuk ve mısır ekili yaklaşık 5 bin dönüm tarlası an itibariyle kurumakla ve heba olmakla baş başadır, bu kabul edilemez bir durumdur." dedi.

Turgut, "Bu, sadece köylülerin ürününü kaybetmesi demek değil, bir bütün olarak Türkiye'nin ve ekonominin kaybıdır. Ekonomik sıkıntının olduğu bir dönemde yaklaşık 5 bin dönümlük arazinin geliri elde edilmeden mahsulün tarlada kurutulmaya bırakılması kabul edilemez." şeklinde konuştu.

Gerek mahalle sakinleri gerekse Dicle Elektrik yetkilileri ile yaptığı görüşme trafiğini aktaran Turgut, "Köylülerin haklı talepleri var. 140 haneden 20'si pamuk ve mısır tarlalarının sulamasıyla ile ilgili ödemedikleri faturadan kaynaklı elektrikleri kesilmiş. Elbette ki köyde haksızlık yapan var ama tüm mahallenin elektriklerinin kesilmesi doğru değil. Bir yıldır yeni kuyular kurulmuş ve şu an 26 kuyu var. Bunlardan sadece 13 tanesinin aboneliği verilmiş. 8 bin dönüme yakın arazi, devlet arazisidir ve oradaki insanlar 40-50 yıldır bu arazileri ekip biçmektedirler. DEDAŞ en azından köylüler ürününü kaldırdıktan sonra bu girişime girebilirdi. DEDAŞ Müdürü'yle görüştük, arabulucu olmak istedik. Kendisi, köylülerin mağduriyetini bildiğini ve borcun yüzde 35'lik indirimi noktasında yardımcı olabileceğini söyledi." diye belirtti.

"Köylüler: Sayacımızdaki endeksi gecikme zammıyla beraber ödemeye razıyız ama haksız yere yazılan cezaları ödemeyiz"

Dicle Elektrik'in teklifi karşısında mahalle sakinlerinin taleplerinin olduğu bilgisine yer veren Turgut, şunları söyledi:

"Bunu ilettiğimizde köylülerin de bazı haklı talepleri oldu. Köylüler, 'sayacın ödemesi neyse yaparız, ama DEDAŞ'ın sayaçları görmeden masa başı yaptıkları tutar veya yazmış oldukları cezaları ödememiz mümkün değildir. Çünkü örneğin 200 lira 1000, 1500, 800 bin hatta bir milyon liraya yükseltilmiş. Mahsulümüzün tümü kurusa, yıllarca elektriksiz kalsak bile her birimiz 3, 5, 10 milyonu ödeyemeyiz. Sayacımızdaki endeksi gecikme zammıyla beraber ödemeye razıyız. Fakat DEDAŞ'ın haksız yere yazdığı o cezaları ödememiz mümkün değildir. Bu anlamda yardım bekliyoruz."

Turgut, "Buradan bir kez daha yetkililere çağrıda bulunuyoruz. DEDAŞ özerk bir yapıdır. Dolayısıyla memlekette yüzlerce ve hatta binlerce şikâyet vardır. Bu şikayetlerde haklı ile haksız bir yana bırakıp şu dönemde halkımızın elektriksiz bırakılmaması ve mağduriyetlerin giderilmesi gerektiğini düşünüyoruz." dedi. (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir