• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Hukukçu Tahir Zaman 'SÜRESİZ NAFAKA KALDIRILMALI'
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Fatih Yanar / Seyfettin Kalın

Süresiz nafakanın oluşturduğu mağduriyetlerin artarak devam ettiğine işaret eden Hukukçu Zaman, Medeni Kanundaki bu düzenlemenin kabul edilemez olduğunu savundu. Bir gün süren evlilikte dahi erkeğin süresiz nafakaya mahkûm edildiğini, nafaka yükümlüsü tarafın kusursuz olsa bile ödeme yapma zorunluluğunun bulunduğunu vurgulayan Zaman, bunun asla hakkaniyetle bağdaşmadığını ifade etti. Süresiz nafaka ibaresinin kaldırılmasının elzem olduğunu belirten Zaman, ivedilikle yeni bir düzenlemeye gidilmesi ve yeni düzenlemede ise evlilik süresinin göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi.

"SÖZ KONUSU KANUN HAKKANİYETLE BAĞDAŞMIYOR"

Türkiye'deki aile hukukunun en çok tartışılan ve kronikleşmiş problemi süresiz nafaka düzenlemesi olduğunun altını çizen Zaman, "Söz konusu düzenlemenin dayanağı Türk Medeni Kanununun 175'inci maddesindeki 'boşanmadan dolayı yoksulluğa düşecek eşin diğer eşten kusurunun daha az olması koşuluyla süresiz nafaka isteyebilir ve nafaka verecek tarafın kusuru aranmaz' şeklindeki düzenlemesidir. Kanaatimizce söz konusu kanun hakkaniyetle bağdaşmamaktadır." dedi.

"BİR GÜNLÜK EVLİLİKLERDE DAHİ SÜRESİZ NAFAKAYA HÜKMEDİLİYOR"

Süresiz nafaka düzenlemesinde evliliğin süresi ve mahiyetinin göz ardı edildiğini vurgulayan Zaman, şöyle devam etti: "Öyle ki bir gün süren evliliklerde dahi süresiz nafakaya hükmedilmektedir. Hatta bu düzenlemede evlilik süresi içerisinde aynı evde bulunma zorunluluğu dahi bulunmamaktadır. Ayrıca nafaka yükümlüsü tarafın kusursuz olsa bile ödeme yapma zorunluluğu bulunmaktadır. Yani kişi aynı evde kalmadığı ve hayatı boyunca hiç görmeyeceği bir kişiye süresiz bir şekilde nafaka ödeme zorunda kalacaktır."

"İSVİÇRE'DEN ALDIĞIMIZ KANUN BİLE TÜRKİYE'DEKİ KANUNDAN FARKLI"

Bu nedenle süresiz nafakanın hakkaniyetle bağdaşan hiçbir tarafının bulunmadığına dikkat çeken Zaman, "Bilindiği gibi Türkiye, Medeni Kanununu İsviçre'den almıştır. Bu işleyişle İsviçre Medeni Kanununa bakacak olursak İsviçre'deki yoksulluk nafakası düzenlemesi Türkiye'dekinden daha ayrı ve daha bağımsız bir düzenlemedir. İsviçre'deki Medeni Kanununda denilir ki, 18 aydan daha kısa süren evliliklerde yoksulluk nafakasına karar verilmeyecektir. Ayrıca İsviçre'deki ve diğer birçok Avrupa ülkesindeki yasal düzenlemede evliliğin ne kadar sürmüş olduğu, nafaka miktarı ve süresinin belirlenmesindeki temel ölçüdür." diye konuştu.

"İVEDİLİKLE YENİ DÜZENLEME YAPILMALI"

Söz konusu düzenlemenin binlerce insana ciddi mağduriyetler yaşattığını ifade eden Hukukçu Zaman, yetkililere şu çağrıyı yaptı: "Bu düzenleme mağduriyet yaşatmaya da devam etmektedir. Bu sebeple bu düzenlemenin bir an önce kaldırılarak, yapılacak yeni düzenlemede evlilik süresinin göz ardı edilmemesi kanaatindeyiz. Mağduriyetlerin giderilmesi için yeni bir düzenleme yapılarak Türk Medeni Kanunundaki süresiz ibaresinin kaldırılması, bunun yerine evliliğin ne kadar sürdüğünün temel ölçüt olması gerektiği elzemdir ve ivedilikle yeni düzenlemenin yapılması gerekmektedir." (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir