Psikolog Kalkan: Gençliği suçlamamız değil, gençliğe yol göstermemiz gerekiyor
Ergenlik döneminde yaşanan psikolojik değişimlerle ilgili bilgi veren Psikolog Adnan Kalkan, gençlerin sağlam bir kimlik ve kişilik oluşturabilmesi için bu dönemde dikkat edilmesi gereken davranışlar hakkında uyarılarda bulundu.
Düşüncelerin davranışları etkilediğini dile getiren Kalkan, ergenlik döneminde bireyde meydana gelen psikolojik ve bedensel değişiklikler nedeniyle bireyin dengesizlik yaşayabildiğine dikkat çekti.
Görsel medyanın bazı problemleri de beraberinde getirdiğini aktaran Kalkan, bu yayınların denetim altına alınması gerektiğini dile getirerek, "Ergenlik dönemi hem biyolojik hem psikolojik hem de fizyolojik yönden gençlerin değişime uğradığı, erişkinliğe adım attıkları bir dönemdir. Bu dönemde farklı psikolojik durumlar söz konusu olduğu gibi olgunlaşmaya giden yolda bedensel değişiklikler de söz konusu olabiliyor. Dolayısıyla bir dengesizlik dönemi yaşanabiliyor. Bu duruma baktığımız zaman yaş itibarıyla ergenlik çağı, ülkeden ülkeye iklimler dolayısıyla değişebiliyor. Ergenlik dönemi dediğimiz süreçte özellikle gençlerin bir kimlik arayışı söz konusudur. Bu kimlik ve kişilik oluşumunda gençler gerek sosyal medyadan gerek çevreden çok ciddi anlamda etkileniyor. "
"Gençlerin maruz kaldığı davranışlar ve görsel paylaşımlar bazı problemleri de beraberinde getiriyor"
Düşüncelerin davranışları, davranışların da düşünceleri etkilediği gerçeğine dikkat çeken Kalkan, "Son dönemde sosyal medyada kimlik ve kişiliği, aynı zamanda cinsiyeti hedef alan bazı film ve diziler, sosyal medya paylaşımları ve K-Pop gibi bazı müziklerin gençler üzerinde çok olumsuz bir etki oluşturduğunu söyleyebiliriz. Gençlerin maruz kaldığı davranışlar ve görsel paylaşımlar bazı problemleri de beraberinde getiriyor. Bir taraftan eşcinselliği artırmaya çalışan bir dünya düzeni var ve bunun için de, benim fikrimce, K-Pop dediğimiz o müziği ortaya attılar. Bunların geneli eşcinsel ve birçoğunun psikolojik problemler yaşadığını, bir kısmının intihara gittiklerini görüyoruz. Bu da bizim gençlerimiz üzerinde aynı zamanda çok ciddi bir etki bırakıyor ve gençlerimiz bu anlamda davranış bozukluğu gösterebilmekte psikolojik bunalımlar yaşayabilmektedir. Burada özellikle sosyal medya mecralarının denetim altına alınması gerektiği düşüncesindeyim. Bununla birlikte RTÜK tarafından televizyonlarda yayınlanan ve yayınlanacak olan dizi ve filmlerin kontrol edilmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.
"Gençlerin kimlik ve kişiliğini yeniden ihya etmemiz gerekiyor"
Sivil toplum kuruluşlarını ve aileleri de uyaran Kalkan, gençlere yönelik kendilerini bulabilecekleri yeni projeler üzerinde çalışılması gerektiğini belirterek, "Bizlere düşen ise sivil toplum kuruluşları ve aileler olarak gençler üzerinde çok ciddi yeni çalışmalar ve projeler üretmeliyiz. Örneğin; son zamanlarda çok ciddi anlamda öfke kontrol veya hiperaktivite davranış bozukluğu söz konusu. Buna gençlerin yediklerinden, içtiklerinden, konuştuklarından, gördüklerinden, izlediklerinden yaptıklarına kadar hepsi etkili oluyor. Öfke bozukluğu, uyku bozukluğu, beslenme bozukluğu gençlerin hayatının tümünü etkileyebiliyor. Dolayısıyla gençlere yönelik yeniden bir ihya ve inşa programının oluşturulması gerekiyor. Bu programla gerek psikolojik gerek sosyolojik gerek sağlık anlamında gençliğin kimlik ve kişiliğini yeniden inşa etmemiz gerekiyor." şeklinde konuştu.
Psikolog Adnan Kalkan
Yapılan testlere bakıldığında gençlerin aslında çok zeki ve müthiş bir potansiyele sahip olduklarını ifade eden Kalkan, "En kaliteli arabaya da sahip olsanız o arabayı sürecek şoförünüz veya şoförlüğünüz yoksa o arabanın da bir anlamı yoktur. Gençlerimiz de istediği kadar zeki olsun akıl yürütme üzerine çalışılmazsa yani akli irade kullanılmazsa maalesef o gençliğin potansiyeli de hem boşa gidecek hem de gençlik kendi kendini çürütecek, bunaltacak, zarar verecek ve en nihayetinde topluma zarar verecek. Onun için gençlere yönelik, kendilerini bulacakları, kimlik ve kişiliklerini inşa edecekleri çalışmalar yapmamız gerekiyor. Hem mesleki anlamda ayakları yere basacak bu gençliğin, hem psikolojik anlamda irade gösterebilecek bir nesil yetiştirme, böylece nesli ihya medeniyeti inşa mefkuremize bu anlamda hizmet etmiş olacağız." dedi.
Gençlere değer verirsek potansiyelleri açığa çıkacaktır
Gençleri anlamak için onları dinlememiz gerektiğine vurgu yapan Kalkan, "Yani bir bütün olarak gençliği suçlamamız değil, gençliğe yol göstermemiz gerekiyor. Bugün gençliğin en büyük ihtiyacı 'beni anla' beklentisidir. Genel anlamda gençlerle konuştuğumuzda diyorlar ki: "Büyüklerimiz bizi dinlemiyor, bizi anlamıyor." Değer görmek kavramını gençlere yönelik davranışlara yansıtabilirsek, gençlere değer verebilirsek gençlerdeki potansiyel açığa çıkacaktır. Fatihler, Yavuzlar, Selahaddin-i Eyyübiler'e baktığınız zaman hep değer görmüş insanlardır. Yine Peygamber Efendimiz'e (Aleyhisselam) baktığımız zaman Suffa ehlini bile yetiştirirken öfkeyle, tükenmişlikle, sabırsızlıkla değil; müthiş bir özgüven, özsaygı ve değer hissiyle yetiştirmiştir. Bu anlamda eğer biz gençliği yetiştirebilirsek nesli ihya medeniyeti inşaa edebileceğiz inşallah." diyerek sözlerini tamamladı. (İLKHA)