• DOLAR 33.012
  • EURO 35.254
  • ALTIN 2462.459
  • ...
Bakan Tekin'in "sınıf tekrarı" açıklamasına eğitimcilerden destek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, lise öğrencilerine yönelik yaptığı açıklamalarda, sınıf tekrarının geri geleceğini duyurdu. Açık liseye geçişin zorlaşacağının altını çizen Bakan Tekin, liselerde sınıf tekrarını hayata geçireceklerini, devamsızlık affını da kaldıracaklarını bildirdi.

Konuyla ilgili İLKHA muhabirine konuşan Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen Bursa Şube Başkanı Ramazan Acar, açıklamalarda bulundu.

"Hak kaybı önlemek için bir çözüm gibi görünüyor"

Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen Bursa Şube Başkanı Ramazan Acar

Özellikle her yıl bu seneye mahsus olmak üzere, üniversiteye yerleşmiş öğrencilerimizin devamsızlıktan sınıfta kalması gibi bir argümanın gelenekselleşmiş gibi bir şey olduğunu söyleyen Acar,  "Hak kaybı önlemek için bir çözüm gibi görünüyor. Bakanın açıklamasında anladığım örgün öğretimde devam etmelerini, örgün eğitimde olan çocukların okullara devamını sağlamaktır. Eğer başarısızsa sınıf tekrarı aslında ilerdeki hayatının kaybının önüne geçecek, o çağlardaki gibi kayıpmış gibi görünse de kazanca dönüşen bir olay olduğunu görüyoruz." dedi.

"Eğitimin kalitesini yükseltmenin mümkün olmadığı görüldü"

Acar, "Özellikle pandemiyle beraber uzaktan eğitimin getirdiği imkanlar, açık öğretim uygulamalarının yaygınlaştığı bir süreçte anaokulu, ilkokul, ortaokul ve liseye başlama oranlarının normal seyrederken liseden mezun olanlarda ve örgün eğitimde kalan çocuk sayısında bir azalma olduğu görüldü. Bazı okullarda yüzde 1 veya 2, bazı okullarda da yüzde 30'lara kadar çıktığını görüyoruz. Ortalama yüzde 25 gibi bir bir kayıp söz konusudur." şeklinde konuştu.

"Kamu idaresi haklı olarak önlem almak zorundadır"

Acar, "İstihdam yapılmış okullar açık on ikinci sınıflara ders programı yapmışsınız. Ama on ikinci sınıfların öğrencilerinde yüzde 35'lere varan bir azalma söz konusudur. Kamu idaresi burada haklı önlem almak zorundadır. Ama bu kararın eğitimin kalitesini artırma, örgün eğitim çağındaki çocuklarımızın özellikle açık lisenin uygulama gerekçesi anlamı, zamanında eğitimini tamamlamayan örgün eğitim çağının dışındaki vatandaşlarımıza sunulan bir imkandı." dedi.

"Kontrol açısından bir disiplin gerekiyor"

Acar, "Velilerin de çocuk hem okul dersleriyle hem de sınav hazırlıklarıyla ayrı ayrı uğraşmasın deyip okulu açık liseye alarak sınav hazırlıkları yaptıklarını görüyoruz. Ama verim noktasında bakarsanız bu ayrıca tartışılır. Bunun üzerine çok yoğun çalışmak gerekiyor. Toplamda temel eğitimden lise, üniversite dahil on dokuz milyon öğrencinin olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Çoğu Avrupa ülkesinden kalabalık bir nüfustur. Kontrol açısından bir disiplin gerekiyor. Özellikle okullarımızdaki disipline etkisi olacağını düşünüyoruz. Hem devamsızlık konusunun hem de açık liseye geçişler konusunun ve öğrencinin sınıfta kalması gibi konularının önüne geçilerek belli bir standart yakalamak istediklerini anlıyoruz." diye konuştu. (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir